Pljačka zlata Venecuele od strane “Banke Engleske” uništila bankarski sistem

Vrhovni sud Londona priznao je Huana Gvaida za predsednika Venecuele i dao mu pristup zlatnim rezervama zemlje u Banci Engleske, čime je lišio tog prava vladu u Karakasu.

Ova skandalozna odluka treba da bude nauk za druge zemlje da njihov novac u zapadnim bankama nije siguran, smatra publicista i advokat Branko Pavlović.

Sada više nijedna zemlja nije sigurna da će moći da dođe do sredstava koje čuva u zapadnim bankama onog trenutka kada uđe u politički sukob sa Zapadom, upozorava Pavlović.

Kako liderska pozicija Zapada bude slabila, dodaje Pavlović, tako ćemo sve više biti svedoci događaja kao što je odluka londonskog suda.

Nauk za druge zemlje – bez političke podobnosti ne možeš raspolagati sopstvenim parama

„Mislim da je ovo zaključna pozicija zapadnog finansijskog sistema, koji svima šalje jasnu poruku, da bez političke podobnosti, uopšte ne možete raspolagati sopstvenim parama, koje su u dohvatu tog sistema“, objašnjava on.

Ono što se dogodilo u Londonu veliki je nauk svima u svetu da povuku svoje devizne rezerve iz zapadnih banaka. Skandaloznu odluku londonskog suda ne treba, prema rečima našeg sagovornika, tumačiti u ključu presedana, iako to jeste.

Pravila o demokratiji i slobodnom tržištu više ne znače ništa

„Ovo nije nikakav eksces, nije nikakva slučajnost, ovo je pravilo, samo što je Zapad sada prinuđen da brutalno prikaže šta on u stvari jeste i šta ta njegova silna pravila o demokratiji, ekonomskim odnosima, slobodnoj trgovini, slobodnom kretanju kapitala, u stvari znači. Ne znači ništa“, kategoričan je Pavlović.

Pavlović podseća da je venecuelanski predsednik Nikolas Maduro sa UN dogovorio da će potrebnu medicinsku i humanitarnu pomoć plaćati zlatom koje Venecuela čuva u Londonu . Prema pavlovićevom viđenju, bio je to Madurov pokušaj da prebaci spor na Englesku banku i specijalizovanih organizacija UN.

Ipak radi se o teškom udaru na Venecuelu, a cena koju će građani Venecuele platiti biće veoma visoka, upozorava Pavlović.

Venecuela drži u trezoru Banke Engleske više od milijardu dolara u zlatu, a Centralna banka Veneceule želela je da deo proda da iskoristi za hranu i medicinsku opremu koja je potrebna ovoj zemlji u borbi protiv korona virusa.

Advokat koji predstavlja Medurovu stranu, saroš Zaivala, najavio je žalbu na ovu odluku londonskog suda i ocenio da presuda „u potpunosti ignoriše realnu situaciju na terenu“.

Nikola Joksimović (Sputnik)

Check Also

Blumberg: Zapad blefira kada saveznici Ukrajine kažu da imaju dovoljno resursa

Ekonomska situacija u Rusiji prkosila je svetskim prognozama ulaska u globalnu recesiju. Ovo postavlja pitanje …