Američke sankcije protiv Centralne banke Rusije, uništiće globalni finansijski sistem!

Uvođenje sankcija od strane Sjedinjenih Država Banci Rusije postaće negativan presedan za druge zemlje i povod za razmišljanje njihovih centralnih banaka, kao rezultat toga može započeti proces uništenja sadašnjeg globalnog finansijskog sistema, Aleksandar Losev, generalni direktor Sputnjik Capital Management, rekao je za RIA Novosti.

Evropska unija namerava da “parališe” sredstva Centralne banke Rusije, izjavila je ranije šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, u video poruci.

Zvaničnik američke administracije rekao je novinarima da Vašington očekuje da će, pošto je izgubila podršku Centralne banke Ruske Federacije, ruska rublja, „krenuti u slobodan pad“.

„Ako SAD uvedu sankcije protiv Banke Rusije, to će stvoriti snažan negativan presedan za druge zemlje i pokrenuti proces uništenja sadašnjeg globalnog finansijskog sistema, koji decenijama funkcioniše po istim pravilima“, rekao je Losev.

On je naglasio da ako se takve sankcije jednom uvedu, onda će centralne banke širom sveta razmišljati.

„Ovo znači početak kraja tržišta američkog trezora“, rekao je ekspert i dodao, da na takvoj pozadini to izgleda „kao blef, više kao pretnja“.

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve Rusije od 18. februara su ažurirale svoj istorijski maksimum, povećavši se za nedelju dana na 643,2 milijarde dolara, sa 639,6 milijardi dolara.

Podaci o učešću valuta u rezervama Centralne banke obelodanjuju se sa zakašnjenjem od šest meseci: od 30. juna učešće dolarske aktive u ukupnom portfoliju smanjeno je tokom godine sa 22,2% na 16,4%, dok je udeo u evru je povećan sa 29,5% na 32,3%, juanu – sa 12,2% na 13,1%, funti sterlinga – sa 5,9% na 6,5% i ostalim valutama – sa 7,2% na 10%.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o priznavanju Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost od Kijeva još 2014. godine, a 24. februara Rusija je pokrenula vojnu operaciju demilitarizacije Ukrajine.

U televizijskom obraćanju sugrađanima, Putin je rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su republike Donbasa zatražile pomoć.

Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini.

Volodimir Zelenski je ranije ponudio da sedne za pregovarački sto.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je, da je Rusija spremna da pošalje svoju delegaciju u Minsk, na pregovore sa Ukrajinom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kasnije je Peskov rekao da je ukrajinska strana najavila preispitivanje ideje o održavanju pregovora sa Ruskom Federacijom u Minsku, birajući Varšavu, a potom i potpuno „levu komunikaciju“.

Nakon što je kijevska strana odbila da pregovara, sve jedinice su dobile naređenje da razvijaju ofanzivu u svim pravcima u skladu sa planom operacije, rekao je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Bela kuća: Ne želimo sukob sa Iranom!

Portparol Bele kuće je zvanično izjavio da Vašington, ne želi da ulazi u direktan sukob …