U svetu nezabeleženo da jedna država, poput Rusije, čuva celovitost druge države od njenog predsednika

Izjava Dragana Šormaza data televiziji N1 da je Rusija sama sebe isključila iz pregovora na relaciji Beograd-Priština u najmanju ruku je čudna i neobična.

Ovaj visokopozicinirani kadrovik SNS-a i poslanik u Skupštini Srbije još kaže da Rusija sem što ima nuklearno naoružanje više ne predstavlja nikakvu čak ni regionalnu silu i da ona nema šta da se pita po pitanju rešavanja statusa južne srpske pokrajine.

Ne treba biti mnogo pronicljiv poznavajući strukturu i anatomiju ličnosti navedenog kadrovika da on bez jasnog signala Aleksandra Vučića ovako nešto nikada ne bi smeo da izjavi. Predsednik Srbije ima običaj da ono što on misli a ne sme da kaže ovlasti drugoga da to učini u njegovo ime.

Ova izjava pada u vreme posle posete Sergeja Lavrova koji je srpskom predsedniku jasno stavio do znanja da Rusija neće dozvoliti prekarajanje istorije na Balkanu zadnjih 25 godina. Jasno mu je nagovestio da svaki njegov sporazum sa Prištinom van konteksta Rezolucije 1244 isprovociraće ruski veto u Savetu bezbednosti. Do skoro se predsednik Srbije nadao da će Rusija podržati nezavisnost Kosova i Metohije a da zauzvrat Srbija nikada neće ući u NATO. Takvo razmišljanje ruska strana je odbacila i predsedniku Srbije suzila manevarski prostor u pregovorima.

Nebuloza koju je izrekao Dragan Šormaz poslanik SNS-a rodom iz Bosanskog Grahova da Rusija nema šta da se pita tokom pregovora Beograda i Prištine pada u vodu pred činjenicom da je Ruska Federacije i tvorac Rezolucije 1244 kojom se garantuje teritorijalni integrite Republike Srbije.

Ruska strana je vetom u Savetu bezbednosti sprečila da se Srbi proglase genocidnim narodom zbog Srebrenice, pa je sprečila ulazak „Kosova“ u Interpol i Unesko, kao i to da je isključivo njenim lobiranjem osamnaest zemalja povuklo priznanje samoproglašene republike Kosovo.

Čak je i Aleksandar Vučić na poslednjem susretu sa Putinom javno morao da prizna da Rusija čuva teritorijalni integritet Srbije. Samo nije rekao od koga čuva. Pa od njega samog. Ali ono što nije rekao predsednik Srbije napisao je ruski dnevno-politički list VZGLjAD (Pogled) gde slovi da nigde u svetu ne može da se nađe primer da jedna država kao što je Rusija čuva celovitost druge države (Srbija) od njenog predsednika.

Kada je u pitanju Kosovo i Metohija to nije najgore što je ova teritorija dočekala od predsednika Srbije. Na svom instagram profilu povodom Vidovdana on se podsmeva i ruga kosovskim žrtvama i junacima, pljuje po kosovskom mitu, ironiše o Nebeskoj Srbiji i divi se junaštvu i herojstvu sultana Murata.

Ovakav stav predsednika Srbije stvarno počinje da rađa sumnju u njegovo poreklo jer ovakvu količinu mržnje prema srpskoj kosovskoj epopeji može da ima samo neko ko mrzi Srbe i nije Srbin.

U svetlu toga pada i razočaranje i tuga Aleksandra Vučića zbog podizanje optužnice protiv njegovog prijatelja Hašima Tačija za koga kaže da bez obzira na sve on je spreman sa njim da vodi pregovore uprkos optužnici.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ podseća građane Srbije da je Hašim Tači opravdano optužen za trgovinu ljudskim organima Srba u „žutoj kući“ u Albaniji a sa druge strane i dan-danas protiv predsednika samoproglašene republike Kosovo postoji poternica MUP-a Republike Srbije za ubistvo pet srpskih policajaca.

Sve ovo govori o ličnost predsednika Srbije koji je u stanju da preko srpskih leševa radi u korist Albanaca. Nažalost, predsednik nije jedini koji ima ovakav stav prema Hašimu Tačiju. Interesanto je pomenuti da slično mišljenje ima i advokat Goran Petronijević, a to je čovek koji je u Haškom sudu branio Radovana Karadžića.

Sve u svemu, koliko god se predsednik Srbije batrgao samoproglašena republika Kosovo nikada ne može postati međunarodno priznata država. Jer Ruska Federacija neće dozvoliti prekajanje istorije Balkana u zadnjih 25 godina kako reče ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

Napisao: Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, Kosovska Mitrovica

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …