Ruska crkva kupuje nekretnine s pogledom na NATO baze

U Norveškoj su sve zabrinutiji da posedi Moskovske patrijaršije u blizini vojnih punktova mogu postati ne samo duhovni, nego i špijunski centri.

Snage NATO-a pokušavaju da opkole Rusiju, a Moskva uzvraća tako što ne drži baze Severnoatlantskog saveza samo na vojnom, već i na “duhovnom nišanu”.

U trenutku kad Norveška, zbog rata u Ukrajini, podiže borbenu gotovost svoje vojske, sveštenici Moskovske patrijaršije tamjanom i molitvom “opkoljavaju” njihove vojne objekte.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo nije nastavak na “Netfliksu” veoma gledane distopijske serije “Opkoljeni” po scenariju čuvenog norveškog pisca krimi-trilera Ju Nesbea, u kojoj Rusija u korist EU okupira ovu nordijsku, naftom bogatu zemlju, već siže istraživanja norveškog dnevnika “Dagbladet”: Ruska pravoslavna crkva (RPC) kupuje nekretnine s pogledom na baze NATO-a, prenosi Politika.

Saznanje da parohije Ruske pravoslavne crkve, čiji duhovni vođa patrijarh Kirilo podržava Vladimira Putina u pohodu na Ukrajinu, godinama kupuju objekte i imanja blizu vojnih punktova u Norveškoj došlo je kao grom iz vedrog neba.

Pogotovo posle nedavnog slučaja kad je u gradu Tromso uhapšen navodni “brazilski naučnik” za koga se sumnja da je ruski špijun.

Ali i privođenja nekoliko ruskih građana koji su upravljali dronovima u blizini zaštićenih lokacija.

Jedan od navigatora male bespilotne letelice, koji je nedavno pušten iz pritvora, jeste Andrej Jakunjin, sin tajkuna bliskog Putinu.

Jakunjin ima britanski pasoš i priznao je da je pustio dron da preleti strateški važan arhipelag Svalbard u zoni Arktika.

Čini se da je Ruska pravoslavna crkva posebno zainteresovana za kupovinu nekretnina u neposrednoj blizini norveških vojnih objekata.

To pokazuje poslednja akvizicija stare molitvene kuće u gradu Šeri (zajednica Bergen), koji se nalazi tri kilometra od Hokonsverna, koji je glavni centar Kraljevske norveške mornarice i najveća pomorska vojna baza u nordijskim zemljama.

Pojedine posede RPC je kupila u priobalnom području Rugalanau u periodu od 2017. do 2021. godine.

Tako u gradu Stavangeru nekadašnji parohijski sveštenik Moskovske patrijaršije poseduje imanje udaljeno 15 minuta hoda od Zajedničkog centra NATO-a u Jotu.

Ruska pravoslavna crkva ima posed i u Kirkenesu, na granici s Rusijom, koja je inače duga gotovo 200 kilometara.

Reč je o parohiji Svetog Trifuna, koju je Ruska crkva stavila pod svoje okrilje 2015. godine zbog Rusa koji žive na norveškoj strani granice.

RPC ima još nekretnina u ovoj skandinavskoj državi, od kojih i čitavu zgradu u Oslu kupljenu još 1996. godine.

U Norveškoj, koja ima nepunih 5,5 miliona stanovnika, hrišćani iz svih pravoslavnih pomesnih crkava su apsolutna manjina i po podacima iz 2020. godine ima ih samo 28.544.

Sveštenik RPC Dmitrij Ostenjin, koji služi u Čerejdu, kaže da njegova crkva ne predstavlja nikakvu opasnost, prenosi portal “Ortodoks tajms” .

“Pre svega zato što sam ja Ukrajinac. I proklinjem ovaj rat koji Rusija vodi protiv moje zemlje. Moj tast i tašta su izbeglice ovde u Norveškoj.

Naši rođaci žive tamo pod bombama”, priča ovaj sveštenik objašnjavajući da mnogi vernici zbog njegovog antiratnog stava odlaze na bogosluženja u druge crkve.

Zbog sve većeg neprijateljstva Zapada i Rusije u Norveškoj raste strah da bi ovi crkveni posedi mogli da posluže ne samo u molitvene, već i u špijunske svrhe.

Istraživač za društveno kritičnu infrastrukturu na Norveškoj pomorskoj akademiji Alfa Sefland Vinge smatra da bi imanja u ruskom vlasništvu blizu baza NATO-a i vojne luke Hokonsvern mogla da predstavljaju problem.

“Nemam dokaza da se to i događa ali se postavlja pitanje zašto se ruska crkva preselila iz centra grada na manje atraktivno mesto blizu vojne baze.

Možete zamisliti niz mogućih aktivnosti koje se s tih lokacija mogu voditi: od ometanja signala veza, prisluškivanja, upravljanja dronovima, do smeštaja ljudi koji bi mogli da mapiraju čitavu oblast”, kaže Vinge, a prenosi portal “Grik riporter”.

Istraživač i stručnjak za Rusiju Pol Kolste sa Univerziteta u Oslu naglašava da je poznato da su RPC i njen uticajni vođa patrijarh Kiril bliski Kremlju.

Međutim, Kolste naglašava da je odnos države i crkve komplikovaniji, podsećajući da je povremeno bilo i perioda neslaganja između patrijarha Kirila i Putina.

Ipak, tokom rusko-ukrajinskog rata patrijarh je snažno podržavao akcije Rusije.

Kiril je tako rekao da će duša svakog ruskog vojnika koji u ovom ratu položi život biti očišćena od greha i automatski otići u raj.

“Zbog ovih uznemirujućih izjava patrijarha Kirila, ali i episkopa u Murmansku, jasno je da je crkvena zajednica u Bergenu direktno potčinjena Moskovskoj patrijaršiji”, ističe Kolste.

Pol Gobl, nekadašnji službenik Stejt departmenta i agencije CIA, inače specijalista za etnička i verska pitanja, u autorskom tekstu za analitički portal “Evroazija” upozorava da ovo što se događa u Norveškoj nije slučajno, jer Odeljenje za spoljne poslove Moskovske patrijaršije ima istoriju bliske saradnje, nekada sa sovjetskim, a sada s ruskim tajnim službama.

Gobl kaže da su crkveni objekti u Norveškoj samo deo filijala Moskovske patrijaršije širom sveta, od Pariza do Jerusalima, koje se koriste u obaveštajne svrhe.

Po njemu, slična situacija se dešava u gradu Turku, na jugozapadnom delu Finske u blizini Švedske.

On tvrdi da je tamošnja crkva pretvorena u prislušni punkt ruske države.

B92Politika/Milenko Pešić/Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …