Svetski mediji: Srbi u borbi protiv diktatorskog režima

Premda 80 odsto stanovništva Srbije ne može da zna šta se to zapravo događalo u Beogradu na prelazu između utorka i srede, jer Aleksandar Vučić kontroliše sve medije, slika je došla do svetskih televizija, novina, portala… I bruji o tome.

Holandske “Dnevne novine” iz Roterdama ističu da u Beogradu traju protesti posle novih mera koje je najavio Vučić, kao i da su demonstranti ušli u zgradu parlamenta.

– Demonstranti burno zahtevaju da vlada ukine mere. Hiljade ih je na ulici, a desetine su stajale u zgradi parlamenta i skandirale “Uhapsite Vučića” i “Policijo, idite na Kosovo”.

Italijanski “Tempo” je samo opisao događaje, a Američki “ABC news” naglađava da su “Srbi ponovo okupirali parlament pošto su opet uvedene vanredne mere.”

– Hiljade ljudi, mnogi krive autokratskog srpskog predsednika za ukidanje prethodnih mera zabrane rada kako bi se učvrstio na vlasti na izborima. Fudbalske i teniske utakmice igrale su se pred prepunim tribinama, a izbori su održani 21. juna, uprkos upozorenjima stručnjaka da bi masovni skupovi bez društvenog distanciranja mogli da dovedu do novog talasa virusa – objavila je američka televizija.

Hrvati, pak, davali su ovakve naslove:

“Jutarnji list”: Haos u Beogradu, hiljade demonstranata protiv Vučićevog policijskog časa, deo upao u Skupštinu, došlo je do okršaja.

“Večernji list”: Drama u Beogradu. Protestanti su bakljama upali u Skupštinu i viču: Uhapsite Vučića!

Od ostalih svetskih medija izdvajamo i španski “Konfedensijal”, koji tvrdi da je posle kritika od strane opozicije, hiljade ljudi izašlo na ulice u centru Beograda da iskažu protest.

(Direktno.rs)

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …