Vučić otvoreno zagovara predaju Kosova: “Nadam se sporazumu prihvatljivom za obe strane”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su se isplatili napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine i da se nada postizanju obostrano prihvatljivog sporazuma.

„Niko ne može da garantuje šta će se desiti na kraju procesa, ali ovo je prva relativno optimistična vest“, rekao je Vučić u intervjuu za Rojters, mada nije mogao da precizira kada bi sporazum mogao da bude postignut.

Kosovsko pitanje Rojters, inače, naziva jednim od „najtežih teritorijalnih sporova u Evropi“, prenosi Tanjug.

Vučić je nakon video-konferencije sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i premijerom privremenih kosovskih institucija Avdulahom Hotijem istakao da želi da pomiri Srbe i Albance, koji su još uvek zastrašeni ratovima 90-ih.

„Ne zanima me da li će se to dogoditi za mesec ili dve godine“, rekao je Vučić u pogledu postizanja rešenja.

Ukoliko se protesti nastave, biće teško obuzdati epidemiju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su njegovi politički protivnici organizovali ovonedeljne nasilne proteste i dodao da će, ukoliko se oni nastave, biti teško obuzdati epidemiju virusa korona u zemlji.

„Oni koriste korona virus za svoje političke aspiracije. Nemam problem sa protestima. Problem je što su protesti postali nasilni, jer oni (opozicija) nemaju rešenje, nemaju ništa da ponude narodu“, rekao je Vučić za britansku agenciju.

Vučić je ocenio da je neodgovorno organizovati proteste, napominjući da su bolnice prepune.

Check Also

Desetine aerodroma, banaka i medija zatvoreno!

U petak, 19. jula, širom sveta je prijavljen globalni prekid u radu uređaja koji koriste …