OTKRIVENO: Interventna policija misli da se obračunava sa huliganima a sve izaziva specijalna jedinica za posebne akcije

Za Vladimira Savića, bivšeg najboljeg beogradskog policajca, nema sumnje da provokacije izazivaju pojedinci iz državnih službi, ubačeni od strane Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića.

– Reč je o jedinici OPA (Odeljenje za posebne akcije) MUP-a Srbije iz nastavnog centra Makiš. Osnovani su za vreme Dijane Hrkalović i posebno su obučeni za izazivanje incidenata i provokacija, kako bi stekli legalne uslove za nečije hapšenje. Prvo su bili huligani koji izazivaju incident, a zatim policajci koji hapse običan narod koji je naseo na njihovu podvalu – objašnjava Savić za Danas. OPA je, dodaje, akcije na protestima sprovodila u dilu sa huliganima, a policajci u uniformi su bili izmanipulisani.

– Ne odobravam prekomernu upotrebu sile, niti ih branim, ali želim da budem objektivan i nepristrasan. Interventna policija u ovakvim situacijama misli da se obračunava sa huliganima. Vučić je uspeo da izmanipuliše i narod i policiju – ukazuje naš sagovornik.

Savić je pet puta proglašavan najboljim policajcem u Beogradu, ali je službu napustio pre tri godine zbog, kako kaže, mobinga koji je nad njim sprovodila Dijana Hrkalović.

Sada je zamenik predsednika udruženja Pokreta za bezbednu Srbiju, kojeg čine pripadnici bezbednosnih službi koji su napustili policiju, vojsku i druge bezbednosne organe, nezadovoljni pre svega načinom na koji njima rukovode ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin. Savić je preksinoć bio u društvu lidera Dveri Boška Obradovića i obojica su bili mete napada.

– Bili smo na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Takovske, izdvojeni, možda desetak ljudi oko nas. Onda je proleteo dron i snimio nas. Nakon toga dolaze pripadnici Žandarmerije i tuku nas. To je osveta Aleksandra Vučića zbog svih afera na koje smo ukazivali. Mete su bili svi lideri opozicije.

Kako se sve režira

Ko je pomerio zaštitnu ogradu ispred skupštine, koja je bila postavljena još prvog dana kada je Boško Obradović započeo štrajk glađu?! Pomerili isti oni koji su je i postavili svesno i sa namenom za ono što će se dogoditi.

Za vreme štrajka glađu Boška Obradovića pored skupštinskog obezbeđenja, bili su pripadnici svih službi iz MUP-a plus 3. voda policijske brigade.

Na dan kontramitinga Bgd odred žandarmerije, policijska brigada, JRM, UKP, BIA, Vojna Policija itd.

Večeras prilikom ulaska dela građana u skupštinu, što se jasno moglo videti na snimku N1, dva muškarca i jedna žena iz skupštinskog obezbeđenja, pokušavaju da spreče ulazak demonstranata.

Demonstranti ulaze u hol razbijaju Kd vrata, pojavljuju se dva odeljenja policijske brigade, interventne jedinice policije 92, potiskivanjem izbacuju demonstrante na stepenište.

Narod se stvarno spontano okupio na ulici da izrazi nezadovoljstvo. Tampon zona između naroda i policije na stepeništu ispred skupštine su navijači. Policija mirno stoji, bez provokacija.

Navijači sa kraćim dužim pauzama pokušavaju na silu da izazovu incidente sa policijom. Policija ne reaguje na više napada.

Navijačima prilaze agenti iz službe OPA, kao građani mešaju se sa njima, podižu tenziju. Policija baca prvih 5 suzavaca. Agenti iz OPA (odeljenje za posebne akcije MUP-a, posebno obučeni u nastavnom centru Makiš za takve akcije i izazivanje haosa) kao građani napadaju kolege.

Policija pod maskama reaguje kao prema građanima, pod maskom i vizirima ni rođenog brata ne možeš prepoznati. Nastaje haos. Dva odeljenja policijske brigade svesno namerno žrtvovani su večeras ispred skuštine sa odeljenjem žandarmerije, ne dobijaju pomoć što je van svakih pravila u takvim situacijama.

Služba zloupotrebljava i PB i Žandarmeriju. Narod vrši pritisak. Vuk Jeremić pokušava da dođe do kordona policije ispred ulaza u skupštinu, kako bi pokušao da smiri situaciju. Agenti OPA kao građani ga šikaniraju i udaraju, namerno skandiraju što obični građani prihvataju, nećemo političare.

Kreće suzavac, intervencija policije. Nastaje haos. Navijači lome saobraćajne znakove bez ikakve potrebe, OPA agenti namerno provociraju policiju, obični građani uvučeni u igranku pridružuju se i dolazi do primene sredstava prinude prema običnim građanima, pošto se OPA povukla.

U okolnim ulicama taktika pošalju policiju ispale suzavac, zatim odeljenje bezi, građani citaj OPA kao juri ih-recept sa Makiša. OP-om se komaduje iz kabineta sa Andrićevog venca, poput figura na šahovskoj tabli. Kreni stani.

Malo suzavac, malo pendrek, malo beže, malo trče, i sve u odbrani i pokušaju osvajanja narodne skupštine, dok predsedništvo gde glavni i odgovorni za ovo stanje u državi, sve posmatra, komanduje i naređuje niko i ne konstatuje.

Kada pripadnici policije krenu u intervenciju, uvek se ostavlja obezbeđenje službenih vozila. OPA – građani pale službena vozila MUP-a kod crkve svetog Marka, koje se prepisuje demonstrantima.

Super scenario, koju će progutati oni koji nisu radili u službi. Opet intervencija. Oko zgrade RTS-a demonstranti bez policije. Pošto je RTS zgrada od posebnog značaja u nadležnosti PS Palilula, u kojoj sam radio 10 godina, i uvek kada se dešavaju ovakve stvari za obezbeđenje RTS-a davali smo dva voda interventne policije, za obezbeđenje RTS-a večeras obezbeđenja NIJE BILO.

Policija na dva snimka a sigurno bilo je mnogo više, gubi kontrolu i prekoračuju ovlašćenja, ne opravdavam, ali kako sam i sam bio u tim redovima od cimanja kreni stani pritiska proradi nervoza adrenalin i dovede do toga da se prekorače ovlašćenja.

Naravno ne opravdavam osuđujem, ali razumem i same policajce. Agenti OPA po razbijanju grupa demonstranata više nisu huligani već policajci u civilu koji hapse po pionirskom parku-recept sa Makiša brza promena uloge….

Zašto je sve ovo bilo potrebno? Veoma prosto. Sve ovo večeras bilo je isplanirano kako bi se izazvao i prikazao haos koji će biti prepisan opoziciji, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Nasilje, paljenje, lomljenje, tuče, relativno snimci gde policija nekako sebe kontroliše tobože demokratija, ali eto ta opozicija nije se moglo drugačije, sve smo pokušali i na kraju smo morali na silu da prekinemo iživljavanje te opozicije, koja nasilno hoće da preuzme demokratsku izabranu vlast na lažnim izborima.

Policajci i žandarmi u interventnoj opremi, ponovo su po ko zna koji put i sami žrtvovani i bili deo scenarija za koji odgovorno tvrdim da nisu znali, ali što pojedine od njih ne oslobađa od odgovornosti za prekoračenje ovlašćenja sredstvima prinude, prema građanima koji su takođe iskorišćeni od istih na foru spontanih okupljanja bez političara opozicije.

Tako spontana okupljanja građana pozivana preko mreža, idelana su za scenario službe. Kada proteste okupljanja organizuju stranke, pokreti, savezi, sindikati naravno da postoji mogućnost ubacivanja provokatora, ali mnogo je teže, jer sami organizatori takve brzo prepoznaju, izoluju, snime i prijave, jer na organizovanim skupovima tačno se zna ko šta kad radi, zato se i zovu organizovani skupovi i zato je bitno da se zna ko poziva, i ko stoji ispred okupljenog naroda, kao i ko preuzima odgovornost za eventualno nastali haos, i ko obezbedjuje pravni tim za eventualno uhapšene učesnike protesta ili skupa.

Pored svega navedenog, pošto nema zvaničnog organizatora, vlastima ide u prilog, nije držana socijalna distanca, da nas sve optuže za ono što su oni sami radili, derbi, koncerti, izbori za širenje Kovid 19, i time sebi daju mogućnost zbog nastalog haosa za uvođenjem vanrednog stanja. E moj narode, nije nama stalo samo do dolaska na vlast, već da se prekine ovaj AV rijaliti, koji godinama traje. Rekli smo i obećali u prvoj vladi nema nikog iz opozicije, ta vlada biće vlada stručnjaka, koja će stvoriti uslove za fer i poštene izbore, na kojima će svi imati jednaka prava i uslove, pa neka najbolji pobede, ali vi nikako da nas čujete.

Autor: Vladimir Savić (zamenik predsednika Pokreta za bezbednost Srbije)

Izvor: Fejsbuk

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …