Pregovori oko Kosova i Metohije ulaze u završnu fazu – ZAŠTO VAŠINGTON, A NE MOSKVA I PEKING?

Pregovori oko Kosova i Metohije ulaze u završnu fazu. Kao strateške partnere u rešavanju statusa Kosova, Aleksandar Vučić nije odabrao ni velikog prijatelja Sia, niti Vladimira Putina u kojeg se kune kad god je mu je potrebno da se u srpskoj javnosti predstavi kao veliki patriota i Rusofil. Posebno pred izbore.

Aleksandar Vučić kao posrednika u pregovorima sa albanskim teroristima oko statusa Kosova, odabrao je ni manje ni više nego Ričarda Grenela i Vašington.

Šta je to što ima Ričard Grenel koordinator svih tajnih službi u USA, a što nemaju prijatelji Putin i Si, kako ih Vučić naziva u srpskoj javnosti.
Ako gledamo ne tako daleko u prošlost, predsednici Putin i Si iza sebe nemaju breme da su nas njihove zemlje bombrdovale za razliku od Amerike, pa samim tim ispada veoma čudno da Vučić za partnere oko rešavanja kosovskog čvora odabira upravo one koji su ga zamrsili do ove mere u kojoj se sada nalazi.

U najmanju ruku deluje šizofreno da oni koji su najodgovorniji za dešavanja na Kosovu, koji su nas bombardovali i koji žele nezavisnost naše južne pokrajine, postanu strana koja organizuje sastanke Srba i albanskih terorista poput Hašima Tačija za kojim je pre par dana Hag raspisao optužnicu za ratne zločine, i kojeg režimski mediji u Srbiji gledaju da sačuvaju po svaku cenu, jer je on zaboga hteo da ide na sastanak sa Vučićem i razogovora oko Kosova.

Aleksandar Vučić po svaku cenu gleda da zaštiti svoje najbliže saradnike albanske teroriste Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja čime štiti i sebe i sve dogovore koje je pravio sa njima i USA, ali i brojne privatne poslove koje imaju zajedno, a koji se prostiru na teritorije više države i zadiru u ozbiljne kriminalne aktivnosti poput šverca droge, oružja, roblja, migranata…

Sam potez isključivanja Rusije i Kine iz pregovora oko statusa Kosova, ali i Evropske unije nam svakako govori da Aleksandar Vučić već zna kakav bi trebao da bude konačni dogovor i da je napravio dil sa Amerikancima i albanskim teroristima.

Zato Vučiću ne odgovara uplitanje u pregovore svih koji se zalažu za poštovanje rezolucije 1244 i očuvanje celovitosti Srbije. Rusija i Kina su Vučiću višak i smetnja u ovim pregovorima.

On ne želi da sačuva granice svoje zemlje, već želi da ih prekraja.
Pred polazak na sastanak u Vašington, kao i više puta u prošlosti Vučić je izjavio da on ne želi da da Kosovo, a da ne dobije ništa za uzvrat, čime je jasno slao poruku i domaćoj i međunarodnoj javnosti da je za njega Kosovo predmet trgovine, a jedino što je bitno to je da se za njega utvrdi dobra cena.

Za dobru cenu, Vučić će dati i Kosovo i srpski narod koji živi na njemu.
NJemu ne treba rezolucija 1244, poštovanje međunarodnih prava, njemu ne treba ni Putin, ni Si, niti bilo ko drugi.

NJemu vreme ističe i on je u obavezi da uradi ono što je obećao zapadu kada su ga doveli na vlast, a to je da će upravo biti on taj koji će završiti kosovsku problematiku i ovoj lažnoj državi dozvoliti ulazak u Ujedinjene nacije.

To je i radio od samog dolaska na vlast kada je potpisao “Briselski sporazum”, a sada pokušava da odigra i završni čin predstave u kojoj je glavni antijunak.

Amerika po svaku cenu želi da se dogovori završe što pre, što svakako odgovara Trampovoj administraciji pred predstojeće predsedničke izbore kako bi sebi pripisali sklapanje ovog “istorijskog mira”.
Vučić se sada davi u svojim lažima, pritisnut rokovima i obećanjima koje je davao svuda i svakom.

Poslednji čin koji je zamislio podrazumeva činjenicu da on iz izdaje mora izaći kao pobednik i to se neprekidno upinje da objasni srpskoj javnosti.
On ne izdaje Kosovo jer je izdajnik, već to radi za dobrobit sopstvenog naroda kako bi rešio pitanje koje nas vekovima tišti i muči.

Uz tešku muku, on će prihvatiti na sebe da sa Srba skine taj vekovni balast, kako naša deca više ne bi ratovala zbog naših mitova, zaveta, pravoslavne vere i to će upravo biti prelomni trenutak za srpski narod kada će mu sve krenuti na bolje i kada ćemo na kraju krajeva i jasno trasirati svoj put ka Evropskoj uniji.

Vučić Srbima jasno poručuje, predajmo Kosovo uz najbolje uslove koje sam ja izborio, a za uzvrat dobićemo članstvo u EU. Za ovu moju istorijsku pobedu moraćete me proslavljati, ljubiti moju sliku i nikada ne smete za mene reći da sam najveći izdajnik u istoriji srpskog naroda.

Međutim, ovo je rasplet situacije o kojem Vučić mašta, ali koji nije ni malo realan.

I ptičicama na grani je jasno da Aleksandar Vučić sprema izdaju i da je za opstanak srpskog naroda neophodno da se u pregovore uključe i Rusija i Kina koje bi insistirale na poštovanju rezolucije 1244 i očuvanju suvereniteta i integriteta Republike Srbije.

Važno je odoleti svim pritiscima da se Srbija odrekne toga. Rezolucija SB UN je značajna zbog toga što je to najvredniji, najmoćniji pravni akt u svetskom poretku na kome se uzastopno nekoliko puta, na tih šest-sedam stranica teksta ponavlja suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje.

Upravo zbog toga Aleksandar Vučić se sve ređe poziva na rezoluciju 1244, koju je čak u više navrata pokušao da obesmisli pominjući da se u njoj nigde ne pominje Srbija, nego SR Jugoslavija, a pri tom sve prekačući da kaže da je Srbija njena pravna nalsednica.

Zato je neophodno da se Srbija neprekidno poziva na rezoluciju 1244 koja je kristalno jasna pozicija i kristalno jasan pravni oslonac za naše interese i na koju se pozivaju i predsednik Putin i predsednik Si Đinping i svi prijatelji Srbije koji zahtevaju rešenje u okviru rezolucije Saveta bezbednosti.

Zato Vučiću ne trebaju ni Moskva, ni Peking, niti bilo ko ko želi da pomogne da Srbija očuva svoje granice.

Sudeći po njegovim očajničkim potezima Vučić je iz dana u dan sve bliži padu sa vlasti i zato je neophodno da njegov suludi pir izdaje Kosova i Metohije bude osujećen i da se Srbi konačno okrenu svojim istinskim prijateljima.

Ivan Ivanović

(politikon.rs)

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …