Koje sve vakcine primamo – Kalendar vakcinacije u Srbiji

Dok iščekujemo vakcinu za koronu, ne smemo da smetnemo s uma i druge vrlo važne vakcine koje su deo programa obavezne i preporučene imunizacije, od našeg rođenja, pa do starosti, tj. kalendar vakcinacije u Srbiji.

Od maja ove godine Srbija ima novi pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, a minimalne kazne za nepoštovanje ovih odredbi su od 50.000 do 150.000 dinara.

Obavezne vakcine

Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna imunizacija su tuberkuloza, difterija, tetanus, dečja paraliza, veliki kašalj, male boginje, rubela, zauške, hepatitis B, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip B i oboljenja izazvana Streptokokom pneumonije.

Tako se bebi u porodilištu po rođenju daju vakcine protiv tuberkuloze i prva doza protiv hepatitisa B, a sa dva meseca sledi druga doza protiv hepatitisa B.

Sa tri meseca beba dobija obaveznu vakcinu protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (prva doza), zatim OPV– protiv dečje paralize (prva doza) i Hib – protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip B (prva doza) .

Kad bebe napune tri i po meseca, dobijaju vakcinu drugu dozu TP, OPV i Hib vakcine. Do navršenog šestog meseca sledi treća doza TP, OPV, Hib vakcine i vakcine protiv hepatitisa B.

U drugoj godini mališani dobijaju MMR vakcinu protiv malih boginja, zauški i rubela, a sa navršenih 17 meseci do pune dve godine ide i prva revakcinacija DTP– protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja i prva revakcinacija OPV.

Sa sedam godina, pred upis u školu, deci sleduje druga revakcinacija DT– protiv difterije i tetanusa, kao i druga revakcinacija OPV– protiv dečje paralize, i revakcinacija MMR– protiv malih boginja, zauški i rubele.

U šestom razredu, sa 12 godina, deca dobijaju vakcinu HB– protiv hepatitisa B (vakcinacija školske dece koja do tada nisu vakcinisana sa tri doze vakcine po šemi 0,1,6 meseci), a sa 14 godina u osmom razredu dobijaju treće revakcinacije DT–protiv difterije i tetanusa i OPV – protiv dečje paralize.

Za osobe s posebnim rizikom

Pored svega toga, postoji sedam bolesti za koje je obavezna aktivna i pasivna vakcinacija osoba koje su u posebnom riziku da dobiju tešku kliničku sliku. Pored virusa gripa, tu su i hepatitis B, meningokokne bolesti, oboljenja izazvana Streptokokom pneumonije, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip B, varičela i infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.

Na spisku za ove bolesti su trudnice, deca starija od šest meseci koja imaju hronična oboljenja pluća, hronične poremećaje kardiovaskularnog sistema, šećernu bolest, gojaznost, bubrežnu disfunkciju, hemoglobinopatiju, hronične neurološke poremećaje, maligna oboljenja, deca sa presađenim tkivom i organima…

Ova vakcinacija namenjena je i osobama starijim od 65 godina, članovima porodice bolesnika u povećanom riziku, kao i osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima, ali i deci, omladini i starima smeštenim u socijalno-zdravstvenim ustanovama i zaposlenima u njima.

Zdravstveni radnici treba da se vakcinišu protiv hepatitisa B, gripa, malih boginja, rubele, zauški, difterije, velikog kašlja, meningokokne bolesti, varičela i drugih zaraznih bolesti.

I ovaj pravilnik je istakao koji zdravstveni radnici u privatnoj praksi treba da se vakcinišu.

Nevena Dimitrijević (Nova.rs)

Check Also

Medved posmatra saobraćaj na putu, kod Valjeva… – VIDEO

Jedan motociklista je na putu do Valjeva naišao na nesvakidašnjeg prolaznika. Tik uz bankinu, stajao …