Nova nemačka hegemonija: Prete sankcijama Belorusiji, traže ostavku Lukašenka i nove izbore

Nemačka, koja predsedava EU, zapretila proširenjem sankcija zvaničnicima Belorusije nakon nasilja nad demonstrantima koji traže ostavku Lukašenka.

“Vidimo mogućnost proširenja sankcija na druge zvaničnike”, rekao je novinarima portparol nemačke kancelarke Štefen Zajfert i zatražio da OEBS-u bude poverena misija provere rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta u Belorusiji.

On je pozvao beloruske vlasti da se uzdrže od upotrebe nasilja nad demonstrantima, da “odmah i bezuslovno” oslobode one koji su zatvoreni i da uspostave “nacionalni dijalog između vlade, opozicije i društva (… ) da bi se prevazišla ova kriza”.

OEBS bi, prema njegovim rečima, “mogao da ima važnu ulogu” u tom pogledu, slanjem posredničke misije za “verifikaciju rezultata izbora”.

OEBS je saopštio da nije poslao posmatrače na predsedničke izbore 9. avgusta u Belorusiji pošto zemlja nije uputila poziv na vreme.

Portparol Angele Merkel ocenio je da su “impresivne” demonstracije koje su ovog vikenda održane u Minsku, ali i u brojnim drugim gradovima zemlje, i poručio da demonstranti “moraju da znaju da je Evropa na njihovoj strani”.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će Savet u sredu razmatrati situaciju u Belorusiji nakon što je EU u petak odobrila sankcionisanje represije posle spornih predsedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko ponovo pobedio.

Check Also

Desetine aerodroma, banaka i medija zatvoreno!

U petak, 19. jula, širom sveta je prijavljen globalni prekid u radu uređaja koji koriste …