Čanak najavio dolazak i krvoproliće na Cetinju 5. septembra, na dan ustoličenja vladike Joanikija!

Upitan da prokomentariše činjenicu da su se ustoličenje episkopi vekovima ustoličavali u Cetinjskom manastiru, lider LSV ističe da jeste tačno da su se pravoslavni episkopi ustoličavali u manastiru na Cetinju ali da se u izjavama SPC svesno izbegava jedna važna stvar.

Lider LSV Nenad Čanak izazvao je brojne reakcije izjavom da će doći na Cetinje 5. septembra, a sada je detaljno objasnio zašto.

Njegov stav je da se protivi ustoličenju mitropolita MPC Joanikija u Cetinjskom manastiru jer je to “direktna provokacija Crne Gore, koja može da dovede do zla, do iskre, koja bi zapalila ne samo našu zemlju, već i čitav region”.

On je danas za portal CdM rekao, upitan šta ga najviše brine u događajima koji slede u Crnoj Gori, rekao da se u odgovoru na to pitanje prvo mora znati istorijski kontinuitet ‘stalnih provokacija’ i pokušaja da se kroz jedan viševekovni koncept ‘Velike Srbije’, Crna Gora i njen subjektivitet ponište i da se ona pretvori u nekakav primorski deo Srbije, kao izlazak na ‘srpsko more'”.

“Međutim, problem je u tome što vekovima stvaran identitet Crnogoraca to ne dozvoljava.

I sada dolazimo do užasnih posledica, kao što je 1918. godina, kada je glavna bitka bila za uništenje crnogorskog identiteta na ovaj ili onaj način, preko niza simboličkih poteza sahranjivanja crnogorske države, crkve i nacije, što je naravno prouzrokovalo i Božičnu pobunu.

To je u Crnoj Gori, koja pamti, zadržalo jednu oporu notu koja se jednostavno ne može izbrisati iz identiteta Crnogoraca i kolektivnog sjećanja”, istakao je Čanak.

Upitan da prokomentariše činjenicu da su se ustoličenje episkopi vekovima ustoličavali u Cetinjskom manastiru, lider LSV ističe da jeste tačno da su se pravoslavni episkopi ustoličavali u manastiru na Cetinju ali da se u izjavama SPC svesno izbegava jedna važna stvar.

“Ti episkopi su bili birani na svenarodnim zborovima Crnogoraca, a ne postavljani iz Beograda.

I tu je bitna razlika.

Naizgled je ista stvar, a suštinski je demonstracija, u ovom slučaju duhovna nad Cetinjem, prestonicom Crne Gore i centrom prostora koji nikada nije zaboravio sve kroz šta se prolazilo.

Problem je u tome što se kroz ovakve poteze pokušava potreti crnogorska nacija, time i crnogorska državna nezavisnost. To je suština price”, smatra Čanak.

Dodaje da su događaji poput skupa ispred Lovćenske vile 22. avgusta na Cetinju jasno pokazali šta građani misle o ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru, te da neće, odnosno nemaju kud više da odstupaju.

“Ja sam svojim očima svedočio da ljudi u Crnoj Gori, barem njen većinski deo, neće pristati na to šta im se sprema.

I upravo zbog toga je pitanje odgovornosti na SPC u Crnoj Gori, da odustane od bavljenja politikom, od provokacije Crnogoraca i dovođenja u pitanje crnogorske državnosti.

Da odustane od svega toga i da se bavi svojim poslom u kom je niko živi ne bi ometao”, dodao je on.

Međutim, SPC to neće, navodi dalje Čanak i dodaje da je ono što je počelo s litijama sada počelo da se vraća kao bumerang.

“Na moj užas, vraća se nečim što može da bude nepopravljiva šteta u Crnoj Gori za sve koji u njoj žive i da zaustavi Crnu Goru na evropskom putu, da dovede do vanrednog stanja.

A vanredno stanje bi pogodovalo onima koji hoće da je zaustave i da je kasnije, etničkim inžinjerongom i raznim podvalama toga tipa pretvore u izlaz nekakvog ‘srpskog sveta’ na Jadransko more.

Upravo zbog toga su događaji koji slede u narednih nekoliko dana toliko značajni.

Najvažnije je naravno da ne dođe do sukoba.

I oko toga nema razgovora jer takav sukob bi zapalio iskru koja bi značila užasne događaje u Cmoj Gori koje ne smem ni da izgovorim”, kazao je Čanak.

CDM

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …