Lukašenko sve objasnio: Demonstranti traže članstvo u EU i NATO

Niko ne čeka ni Belorusiju ni Ukrajinu u EU i NATO-u rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku sa članovima Saveta bezbednosti.

Lukašenko je prokomentarisao da je jedna od tačaka programa opozicije da se zemlja kandiduje za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, prenosi Sputnjik.

On je istakao da je u Ukrajini „demokratija već uspostavljena, verovatno, pre desetak godina“, ali ih niko nije primio ni u NATO ni u EU.

“Štaviše, niko nikoga tamo ne čeka. Ni njih, a kamoli nas. Mi ćemo time jednostavno uništiti svoju zemlju“, istakao je Lukašenko.

Lukašenko je skrenuo pažnju na to da se nedavno u američkim medijima pojavila teorija o savezu tri mora.

„Baltik, Crno more, Jadran. Rusije tamo nema, Srbije nema, Belorusije ima. Nas su tamo već priključili“, rekao je on.

„Još jednom naglašavam: u najskorije vreme analiziraćemo ta pitanja i saopštićemo narodu o posledicama takvih dejstava. Ali danas vidite koliko je koordinisano to što oni pokušavaju da nam podmetnu unutar zemlje. Ponovni izbori, haos i tako dalje, štrajkovi u preduzećima. Počeli su da pritiskaju porodice državnih službenika, vojske, policije, medija. Sve to vidimo, ne smirujemo se“, zaključio je Lukašenko.

Masovni protesti opozicije počeli su širom Belorusije 9. avgusta posle predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko. Opozicija smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su dve osobe.

(Sputnik)

Check Also

Iran preti da će promeniti nuklearnu doktrinu!

U iščekivanju odgovora Izraela na masovni kombinovani napad u noći 14. aprila, Teheran preti nuklearnom …