Ne samo teritorije – Skriveni uzroci palestinsko-izraelskog sukoba – VIDEO

Palestinsko-izraelski sukob, koji se razbuktao 7. oktobra nakon napada Hamasa, mogao bi da postane sledeća faza dugoročne konfrontacije izazvane teritorijalnim sporovima.

Međutim, ovog puta postoji opasnost od širenja lokalnih neprijateljstava širom regiona.

Štaviše, najnoviji napad palestinskih militanata pokazao se najkoordiniranijim i najmoćnijim u čitavoj dugoj istoriji sukoba, što može ukazivati na podršku Hamasu, od strane neke treće strane.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Uzgred, o poslednjem. Mnogi stručnjaci, većinom zapadni, uvereni su u umešanost Irana u događaje, od 7. oktobra.

A, zahvalnost Teheranu koju su izrazili palestinski militanti, jasno nagoveštava to.

U isto vreme, ako pogledate, Iran ima svoj „veliki interes“ u aktuelnom sukobu.

Moguće je da neočigledni ali verovatno ključni razlog za sledeću eskalaciju u „svetoj zemlji” nije teritorijalno pitanje, već gotovo zaključen dogovor između Izraela i Saudijske Arabije, uz posredovanje Sjedinjenih Država, koji je izuzetno nepovoljan za Iran.

Dakle, ako bi zemlje uspele da pronađu kompromis i sklope primirje, čime bi se okončao dugoročni sukob, onda bi se na Bliskom istoku formirao savez dva zakleta neprijatelja Teherana.

Štaviše, pomirenjem sa Saudijcima Tel Aviv bi mogao da dobije priznanje od drugih zemalja arapskog sveta, što je neprihvatljivo za spoljnu politiku Irana.

Međutim, to nije glavni problem Islamske Republike.

Činjenica je da su SAD, kao posrednik u procesu pomirenja, planirale da sklope odbrambene paktove sa Saudijskom Arabijom i Izraelom, čime su stvorile novi vojni savez, na Bliskom istoku.

Nije teško pogoditi protiv koga bi to bilo usmereno.

Konačno, tu je i ekonomska komponenta.

Popravljajući odnose između dugogodišnjih neprijatelja, Vašington je nameravao da izgradi trgovački put od Evrope, do Indije preko Bliskog istoka. Naravno, niko nije pozvao Iran u ovaj projekat. Štaviše, takva inicijativa bi mogla ozbiljno da oslabi uticaj Teherana u regionu.

Kao rezultat toga, verovatna podrška, a možda čak i pomoć, u pripremi napada palestinskih militanata 7. oktobra, izgleda veoma isplativo za Iran.

Na kraju krajeva, aktuelni događaji su, po svemu sudeći, stavili tačku na gore pomenuti dogovor.

U međuvremenu, čini se da su i predstavnici desnog krila izraelskih vlasti zainteresovana za narušavanje primirja sa Saudijcima.

Ovi poslednji su za svoj glavni cilj proglasili pripajanje desne obale Jordana.

Međutim, glavni uslov dogovora između Saudijske Arabije i Izraela bio je kraj okupacije palestinskih zemalja, pa čak i povratak dela okupiranih teritorija na Zapadnoj obali.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …