Na granici Jermenije i Azerbejdžana se pojavili ruski graničari!

Tenzije su ponovo porasle u odnosima između Jerevana i Bakua. Ponovo se radi o pitanju jermensko-azerbejdžanske državne granice.

Jermenska vlada smatra da Azerbejdžan traži razlog za početak nove oružane konfrontacije između zemalja i za to može da iskoristi situaciju oko četiri sela koja su dospela pod kontrolu Jerevana kao rezultat vojnih operacija 1990-ih…

Ovo je izjavio jermenski premijer Nikol Pašinjan u Artašatu, tokom sastanka sa kolegama iz partije.

Nikada nismo polagali pravo, na teritoriju ovih sela.

To se mora vrlo jasno reći, posebno u onim uslovima, kada nam je očigledno da Azerbejdžan pokušava da pronađe razlog da započne novi rat velikih razmera u regionu.

A, naš politički stav je sledeći: mi ne polažemo pravo na teritorije, van međunarodno priznatih granica naše zemlje, uključujući i ova sela o kojima Azerbejdžan govori – rekao je šef jermenske vlade.

Nakon ovoga, na internetu se pojavio snimak, na kome se vidi kretanje vojne tehnike i ljudstva jermenske vojske prema granici sa Azerbejdžanom.

Na snimku se mogu videti borbena vozila pešadije, kamioni Ural i KamAZ, haubice D-30, BRDM-2 i druga oprema.

Podsećamo, Baku je 9. marta zahtevao da Jerevan vrati četiri sela, uključujući i eksklavna, koja se nalaze u Tavuškom regionu Jermenije.

Ruski ambasador u Jermeniji je 30. marta izvestio da su ruski graničari stacionirani duž jermensko-azerbejdžanske granice, na lični zahtev Pašinjana, koji smatra da je u bliskoj budućnosti moguć novi sukob, sa Azerbejdžanom.

Zauzvrat, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 31. marta izdalo hitno saopštenje u kojem se navodi da je nedavno u različitim delovima uslovne jermensko-azerbejdžanske granice došlo do koncentracije ljudstva, oklopnih vozila, artiljerije i drugog vatrenog oružja i intenzivno kretanje trupa Oružanih snaga Jermenije.

Baku je uveren da Jerevan sprema provokacije.

Upozoravamo da će svaki pokušaj vojne provokacije protiv Azerbejdžana, od strane jermenskih oružanih snaga biti odlučno suzbijen, od strane azerbejdžanske vojske.

Još jednom izjavljujemo da će sva odgovornost za pogoršanje situacije i svaku moguću provokaciju, u potpunosti pasti na Jermeniju i njene pokrovitelje – navodi se u saopštenju.

Borba.Info

Check Also

Građani Srbije u slučaju rata moraju biti spremni da funkcionišu, bez države, bar pet dana!

Građani Srbije u slučaju ratnog ili vanrednog stanja moraju sami da se pripreme da najmanje …