Svi na svetu znaju da su proteste u Belorusiji režirale strane službe samo Vuku Jeremiću to nije jasno

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je ocenio da je rezultat bojkota izbora to što Skupština Srbije i 90 odsto lokalnih parlamenata “nisu održivi”.

“Očigledno je da značajan broj građana Srbije nema svoje predstavnike u tim institucijama i to stvara neodrživo stanje. Mi ćemo se boriti za stvaranje uslova za fer i slobodne izbore, ali do toga ne može doći tako što će neko iz vlasti obećati da će biti drugačije, nego se mora obezbediti precizan verifikacioni mehanizam uz međunarodno posmatranje”, rekao je Jeremić.

On smatra da sadašnji sastav Skupštine Srbije “sasvim sigurno neće izdržati pun mandat”, odnosno naredne četiri godine.

Jeremić je ocenio da pre promene vlasti “mora biti jasno šta dolazi posle” i da će se aktuelno stanje održavati sve dok to ne bude jasno.

“Dobar primer za to su događaji u Belorusiji, gde je ljudima očigledno dosta, hrabro izlaze na ulicu i pružaju otpor režimu, ali još uvek ne dolazi do promena. Tek kada se budu politički konsolidovali do mere da bude jasno šta dolazi posle, to će postati moguće”, naveo je Jeremić.

Prema njegovoj oceni, predsednik Srbije Aleksandar Vučić više ne uživa poverenje velikih sila kojima, kako je kazao, neće biti milo da u Srbiji dodje do promene dok ne bude jasno šta je alternativa.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić najavio je danas da će ta stranka na jesen osnovati gradski odbor u Valjevu.

„Odlučili smo da osnivamo odbore tek kada pronađemo prave ljude, jer ne želimo samo da zabodemo zastavicu i kažemo da postojimo u nekom gradu. Verujem da sada imamo prave ljude u Valjevu“, rekao je Jeremić novinarima u Valjevu, gde je razgovarao sa građanima i članovima Narodne stranke.

Jeremić je istakao da će najvažniji zadatak Narodne stranke u narednom periodu biti jačanje terenske mreže i dodao da ta stranka danas ima najbolje razvijenu infrastrukturu od svih činilaca iz opozicije, ali da je to još daleko od željenog.

Upitan o eventualnom raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora, rekao je da će sve što se bude događalo u narednom periodu biti u velikoj meri obojeno pogoršanjem ekonomskih prilika i krizom izazvanom koronavirusom. „Da li će to i kada dovesti do ranih izbora, zavisiće od mnogo stvari, uključujući i fer izborne uslove“, kazao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke dodao je da je rezultat bojkota izbora to što Skupština Srbije i 90 odsto lokalnih parlamenata „nisu održivi“.

„Očigledno je da značajan broj građana Srbije nema svoje predstavnike u tim institucijama i to stvara neodrživo stanje. Mi ćemo se boriti za stvaranje uslova za fer i slobodne izbore, ali do toga ne može doći tako što će neko iz vlasti obećati da će biti drugačije, nego se mora obezbediti precizan verifikacioni mehanizam uz međunarodno posmatranje“, rekao je Jeremić.

(Nova S)

Check Also

Desetine aerodroma, banaka i medija zatvoreno!

U petak, 19. jula, širom sveta je prijavljen globalni prekid u radu uređaja koji koriste …