Američki specijalac uhapšen zbog špijunaže u korist Moskve

Bivši pripadnik “zelenih beretki”, američkih snaga za posebne namene, uhapšen je u petak i optužen za špijunažu u korist Rusije, saopštiilo je ministarstvo pravosuđa.

Američko pravosuđe navodi da je Moskva u vezu s Peterom Rafaelom DŽibinskim Debinsom, koji je rođen u Sjedinjenim Državama, a majka mu je Ruskinja, stupila 1996, pre nego je stupio u vojnu službu. Tokom studentskog boravka u Čeljabinsku sastao se s agentima kojima je rekao da je “ruski sin” i da je politički sklon Rusiji.

Sledeće godine Debins – među ruskim kontaktima poznat kao Ikar Lesnjikov – oženio se Ruskinjom čiji je otac bio vojni časnik i primljen je u američku vojsku.

Nekoliko godina posle obavestio je Rusiju o svojoj nameri da napusti vojsku, ali mu je umesto toga preporučeno da uđe u snage za posebne namene. Poslednji kontakt s Rusijom, navodi se u optužnici, Debins je imao 2011. i tada je najavio da se seli u Vašington. Na njegovom profilu na Linkedinu objavljeno je da je tada počeo da radi za Institut za međunarodnu politiku, specijalizovan za nacionalnu bezbednost i za obaveštajnu delatnost.

Bivši vojnik kom je 45 godina, uhapšen je u Virdžiniji pod optužbom da je “stranoj vladi odavao informacije o američkoj obrani” i preti mu doživotni zatvor.

– Činjenice iznesene u ovom predmetu govore da je bivši časnik kriv za gnusnu izdaju bivših kolega i svoje domovine – istakao je u saopštenju Alan Kohler, čelnik FBI.

(Blic)

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …