POSLUŽIO SVRSI – Dojče vele: Da li je Navaljni otrovan novičokom?

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni verovatno je otrovan supstancom iz klase inhibitora holinesteraze, kažu lekari iz berlinske bolnice Šarite, a u te supstance spada i otrov novičok, prenosi “Dojče vele”.

Tim lekara koji leči Alekseja Navaljnog objavio je da je ruskom opozicionaru najverovatnije dat nervni otrov, navodi DV.

Reč je o još nepoznatoj supstanci iz klase inhibitora holinesteraze. Slučaj neodoljivo podseća na napad na dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Londonu pre dve godine.

Tada je korišćen novičok. Taj nervni otrov pokreće lančanu reakciju proteina koja, ako se ne leči, može brzo da dovede do smrti.

Novičok blokira proizvodnju enzima holinesteraze – a baš to je sada uočeno kod Navaljnog. Holinesteraza je u metabolizmu važna za raspad neurotransmitera cetilholina.

Ta supstanca ima ulogu na primer kod budjenja ili za držanje pažnje. Ako se acetilholin više ne razgradjuje, to dovodi do toga da nervni sistem bude bombardovan neinhibiranim nadražajima.

Putevi prenošenja signala u tom slučaju potpuno su preopterećeni i ponašaju se ludo. Informacije se iz nerava potom prenose u telesno tkivo, mišiće i organe, što dovodi do povećanog lučenja pljuvačke i problema sa disanjem, jer pacijent više ne može samostalno da kontroliše respiratorne mišiće.

Najopasniji grčevi respiratornih mišića

Paraliza i konvulzije mogu biti fatalne ako trovanje traje predugo. Lekari pre svega moraju da spreče da se pacijent ne uguši zbog grčeva respiratornih mišića.

Zbog toga je Navaljni odmah i stavljen na veštačku ventilaciju.

Kao protivotrov, lekari primenjuju atropin, alkaloid koji se nalazi recimo u Atropi beladoni (Atropa belladona, otrovna biljka u narodu poznata i kao luda trava, vučja trešnja ili pasja jagoda). Atropin praktično zauzima acetilholinske receptore u ćelijama i tako slabi efekat bombardovanja acetilholinom.

Lečenje se mora nastaviti sve dok holinesteraza u organizmu ne počne ponovo da funkcioniše. Zbog toga lekari u ovom slučaju pacijentu obično daju i drugi aktivni sastojak pod imenom pralidoksim, kako bi se stimulisala ponovna proizvodnja holinesteraze.

Otrovi različitih vrsta zmija, insekticidi, ali i bojni otrovi kao što su sarin ili VX takodje spadaju u inhibitore holinesteraze. I pri lečenju posledica tih otrova lekari koriste atropin i pralidoksim.

(Dojče vele)

Check Also

Dodik: Bošnjaci rade protiv nas, vreme je da svako krene svojim putem!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da su Bošnjaci rezolucijom o Srebrenici srušili …