Poljoprivrednik: Nama se sela gase, a kada se gase sela – gasi vam se nacija! – VIDEO

Jedan od osnivača Incijative za opstanak poljoprivrede Mileta Slankamenac izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je za rešenje nagomilanih problema u poljoprivredi neophodno da se napravi “bermudski trougao”, vlasti, struke i poljoprivrednika. “Da taj ‘trougao’ počne da zrači time što će ljudi početi da ostaju na selu. Nama se sela gase, a kada se gase sela, gasi vam se nacija”, istakao je Slankamenac.

On je poručio medijima da ne treba u svemu da očekuju senzaciju.

„Mediji se usijaju tek kad počnu protesti. A poljoprivreda je kompleksan problem koji nije politički, nego nacionalni.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To moraju da shvate sve institucije i sve struke u ovoj zemlji. U pitanju je voma ozbiljan i veliki problem koji treba da bude prioritet“, kazao je Slankamenac.

Govoreći o pretnjama, koje su mu upućene, on je naveo da je njemu „premijerka otprilike rekla da će to sve biti u redu“.

„Ali niko nam nije rekao precizno i da je to – to. Da se nama garantuje bezbednost. Mi nemamo nikakvo obezbeđenje“, napomenuo je Slankamenac.

On se u ime poljoprivrednika koji su učestvovali na blokadama zahvalio pripadnicima MUP-a Srbije, koji su prema njemu i njegovim kolegama bili krajnje korektni.

Demantuje da je bilo upliva pollitike u proteste poljoprivrednika.

„Mislim da je sada jasno da nikakve politizacije protesta poljoprivrednika nije bilo.

Da se ne povezujemo sa tragedijama.

Mlekari to što traže, traže godinu i po dana, ratari od avgusta meseca i njihovi zahtevi su identični.

Celu emisiju N1, na kojoj je gostovao Slankamenac, možete pogledati klikom na link ispod:

Poljoprivrednik: Nama se sela gase, a kada se gase sela – gasi vam se nacija

Želeo bih da poručim svim političarima u Srbiji da ne govore šta je bilo, nego da kažu šta će da rade.

Nas interesuje šta će političari da urade, jer generacijama, decenijama slušamo da su za sve krivi, ovi što su bili pre njih na vlasti“, kazao je Slankamenac.

Podsetimo, poljoprivrednici Srbije, koji su pet dana protestovali, blokirajući saobraćaj traktorima, potpisali su sporazum sa predstavnicima Vlade Srbije o ispunjenju zahteva koje su dogovorili u subotu, 20. maja, a najvažniji je povećanje subvencija po hektaru.

Poljoprivrednici će, prema tom dogovoru dobiti veće subvencije za 9.000 dinara (6000 dinara dizel gorivo + 3000 dinara direktno), pa će im država ukupno isplaćivati 18.000 dinara za najviše 20 hektara po domaćinstvu.

Maksimalna granica površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisanu za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju, biće povećana na 100 hektara, počev od 1. januara 2024. godine, u skladu za Zakonom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Premija za mleko će umesto 15 dinara po litru biti 19 dinara, a subvencija po kravi se povećava sa 30.000 na 40.000 dinara.

N1

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Sprema se haos! Više niko nije bezbedan!

Na međunarodnu bezbednost utiču i stari i novonastali sukobi, od kojih nijedna zemlja ne može …