Drugi talas haosa u Americi: Požari u gradovima koje vode bajdenovci

Nasilje na ulicama američkih gradova može se očekivati sve do predsedničkih izbora i najnoviji slučaj ranjavanja Afroamerikanca sigurno će biti iskorišćen u predizbornoj kampanji, što Trampu ne ide u prilog, smatra  Stevan Nedeljković, urednik sajta američki-izbori.rs i asistent na Fakultetu političkih nauka.

Ranjavanje nenaoružanog Afroamerikanca Džejkoba Blejka u gradu Kenoša, u saveznoj državi  Viskonsin, od strane policije, zbog čega je taj mladić u teškom stanju, izazvalo je novi talas protesta i haosa na ulicama koji traju treći dan i odneli su dva života.

Guverner Viskonsina Toni Evers osudio je prekomernu upotrebu sile od strane policije, a američki predsednik Donald Tramp je saopštio da će poslati federalne snage i Nacionalnu gardu u Kenošu. Evers je u razgovoru sa Trampom prihvatio federalnu pomoć.

„Trenutno je najgora situacija u Portlandu i u Kenoši gde je i ranjen Blejk. U Viskonsinu nacionalna garda izlazi na ulice, ali generalno, situacija jeste najgora u gradovima koje kontrolišu demokratski gradonačelnici, jer čini se da su nešto manje odlučni da se suprotstave nasilnim demonstracijama“, kaže za Sputnjik Nedeljković.

Koliko će haos po Americi koštati Trampa

Po njegovom mišljenju, republikanci će svakako reći da je u pozadini kampanja Demokratske partije. Dobar poznavalac američkih prilika dodaje da je suština u tome da imate toliko zapaljivu atmosferu i ljude koje ne možete da kontrolišete jer su ozlojeđeni i razočarani.

Afroamerikanci su, kako napominje, bili razočarani i u administraciju Baraka Obame, a sada administraciju Donalda Trampa doživljavaju kao rasističku i zato ovo jeste odgovor na rasne nejednakosti, ali i na Trampovu administraciju.

„Ovo je sitaucija koja svakako ne pogoduje Trampu. Posle pandemije virusa korona, posle dva kvartala strahovite ekonomske recesije, rasni problemi su treći faktor koji sigurno ne treba nijednoj administraciji, nijednom predsedniku. Sa druge strane imate još jedan faktor, a to je sve dublja polarizacija između glasača dve partije“, ističe naš sagovornik.

Oni su, po rečima Nedeljkovića, toliko ušančeni i ono što u ovom trenutku pokušavaju da urade to je borba za nezavisne birače. Prema poslednjim  istraživanjima, Tramp je objavio da ima podršku 96 odsto republikanaca. Sa druge strane i demokratski tabor postaje sve kohezivniji i sada se odvija borba za neopredeljene, jer će malo ko napustiti vlastiti tabor.

Protesti do kraja izbora, a možda i posle

Na pitanje, šta dalje može da se očekuje, naš sagovornik ukazuje na to da je pitanje koliko je moguća još veća eskalacija nasilja jer su u pojedinim gradovima i saveznim državama pored policijskih snaga na ulice izvodi i nacionalna garda.

„Poslednja dva-tri meseca, od ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda imamo situaciju gde protesti ne prestaju. I to možemo da očekujemo i dalje, do trenutka izbora, odnosno do objavljivanja rezultata. A čini mi se, ukoliko pobedi republikasnski kandidat, čak i nakon toga, možda i sa dubljom eskalacijom i tenzijom“, mišljenja je Nedeljković.

I ovoga puta su se antirasističkim protestima pridružili i tamnoputi sportisti. Zbog toga su odložene utakmice NBA lige i mečevi na teniskom turniru Sinsinati, a pre toga su se iz takmičenja povukli i oni iz fudbalske i bejzbol lige.

Sagovornik Sputnjika nema sumnju da će u predizbornoj kampanji obe strane pokušati da iskoriste najnovija dešavanja. Kada je ostalo samo nekoliko meseci do izbora, bukvalno svaki dogaćaj ima veze sa njima. Kampanja, kako kaže, ne prestaje ni jedan jedini trnutak. Sve ima veze sa izborima i ima veze i sa republikanskom konvencijom koja se odvija u ovom trenutku, kaže asistent na FPN.

„Ono što, svakako može da se primeti jeste da su pripadnici Demokratske partije bili manje skloni da osude nasilje na ulicama, u nekim trenucima čak ga i pravdajući. S druge strane, što je opet deo kampanje, Republikanska partija se čvrsto zalaže za uvođenje reda i zakona u svim gradovima SAD“, zaključuje Nedeljković za Sputnjik.

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …