Najnovija stidija iz Londona kaže, da obična prehlada može da vas zaštiti od Covid-a!

Istraživači se nadaju da bi rezultati mogli da pruže putokaz, za dugotrajniji imunitet protiv varijanti Covida.

Veći nivoi T ćelija uzrokovani prehladom, čine manju verovatnoću da će osoba dobiti Covid, prema „važnom otkriću“ navedenom u novoj studiji, koju su recenzirali stručnjaci.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Studija, koju su u ponedeljak objavili istraživači sa Imperijal koledža u Londonu, predstavlja „prvi dokaz zaštitne uloge ovih T ćelija“, otkrivajući da njihovo prisustvo u visokim nivoima nakon obične prehlade, može pomoći u zaštiti od infekcije Covidom.

„Naša studija pruža najjasnije dokaze do sada da T ćelije izazvane virusima obične prehlade, imaju zaštitnu ulogu protiv infekcije SARS-CoV-2“, napisao je profesor Ajit Lalvani, viši autor studije.

Rekao je da ćelije „pružaju zaštitu, tako što napadaju proteine unutar virusa, a ne šiljasti protein na njegovoj površini“.

Studija je počela u septembru 2020. godine, u vreme kada većina građana Velike Britanije nije bila zaražena Covidom, uzimajući uzorke krvi od učesnika, u roku od šest dana, nakon što su bili izloženi virusu.

Istraživao je nivoe T ćelija, koje je stvorila obična prehlada koje su unakrsno prepoznale Covid proteine.

Kod pojedinaca koji se nisu zarazili Covid-om, nivoi unakrsnih reaktivnih T ćelija bili su znatno viši nego kod onih, koji su uhvatili virus, što pokazuje da T ćelije ciljaju na unutrašnje proteine u Covidu.

Istraživači se nadaju da studija može uticati na potencijalni razvoj novih vakcina protiv Covida, jer trenutne injekcije ne izazivaju imuni odgovor na unutrašnje proteine.

„Nove vakcine, koje uključuju ove konzervirane unutrašnje proteine bi stoga izazvale široko zaštitne T ćelijske odgovore, koji bi trebalo da štite od sadašnjih i budućih varijanti SARS-CoV-2“, rekao je profesor Lalvani.

Uprkos „važnom otkriću“, dr Rhia Kundu, vodeći autor studije, bila je jasna da su postojeće T ćelije „samo jedan oblik zaštite“ i da „niko ne treba da se oslanja samo na ovo“, navodeći da je vakcinacija najefikasniji način za zaštitu od Covida.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Denver vs Lejkersi 10 : 0! – VIDEO

Centar Denvera Nikola Jokić izjavio je, posle pobede nad Lejkersima u drugom meču plej-ofa, da …