KNEŽEVIĆ RASKRINKAO MILA: Izneo dokaze da Đukanović svoje pare krije u Švajcarskoj

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević obelodanio je izveštaj o imovini šefa države i DPS-a Mila Đukanovića.

Kako je rekao Knežević za “Dan”, izveštaj su po njegovom nalogu i za njegov račun sačinili međunarodni stručnjaci iz oblasti forenzike i bezbednosti, a o svim navodima iz izveštaja poseduje dokaze. Knežević je poručio da je izveštaj sveobuhvatan prikaz Đukanovićeve imovine.

Kako se navodi u izveštaju Duška Kneževića, većina sredstava Mila Đukanovića, koji se u izveštaju naziva M.Đ., zapravo je držana u ženevskoj grani Kuts banke, privatne banke i upravnika imovinom koja je deo grupe Kraljevske banke Škotske – jedinica za upravljanje imovinom.

– Privatni upravnik bogatstvom M.Đ. u Kuts banci je mađarski državljanin Vanda Farkas Janjić (“Janjić”). Silvio Holdener, privatni bankar u Kouts banci između 2008. godine i 2015. godine, takođe je, pored Janjićeve, odigrao ulogu u strukturiranju sredstava M.Đ. Enriko Monfrini iz advokatske kancelarije Monfrini Biton Klejn takođe je pružao pomoć M.Đ. u strukturiranju sredstava – navodi se u Kneževićevom izveštaju.

Ističe se da je kontroverzni srpski biznismen sa sedištem u Švajcarskoj Stanko Subotić, kao saradnik M.Đ., Monfrinijev klijent.

– Kada je Srbija stavila Subotića na Crvenu listu Interpola, Monfrini mu je pomogao da restrukturira sredstva širom sveta. Takođe, M.Đ. poseduje sredstva u ženevskim filijalama banaka Sosijete ženeral i BNP Paribas, kao i u neimenovanoj banci u Lihtenštajnu – navodi se u Kneževićevom izveštaju.

U kontekstu upravljanja Đukanovićevim sredstvima, u Kneževićevom izveštaju navodi se upravljačka uloga dr Tomasa Niga, advokata sa sedištem u Lihtenštajnu. Nig je, prema izveštaju, pomogao u strukturiranju sredstava M.Đ, na prikriven način.

U izveštaju koji je napravljen po Kneževićevom nalogu navodi se da je Nebojša Katić, srpski finansijski konsultant sa sedištem u Londonu, koji je blisko sarađivao sa Nigom na prikrivanju sredstava, bio odgovoran za upoznavanje bliskih saradnika M.Đ., to jest Željka Mihajlovića i Dušana Bana sa Nigom.

– Nig je trenutno na poziciji višeg partnera u kompaniji Gaser Partner u Lihtenštajnu i primljen je u lihtenštajnsku komoru 2010. godine. Nig ima diplomu osnovnih studija prava (2005. godine) i master prava sa Univerziteta “St. Galen”, kao i izvršni master prava sa Univerziteta u Lihtenštajnu (2018. godine) – navodi se u Kneževićevom izveštaju, prenosi Dan.

U kontekstu posedovanja sredstava u korist aktuelnog crnogorskog predsednika, u Kneževićevom izveštaju navodi se nekoliko lica. Kako se tvrdi, to su Stanko Subotić, osnivač i vlasnik luksemburške investicione kompanije EMI grupa i bliski prijatelj bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića, koji je ubijen 2003. godine.

Prema Kneževićevom izveštaju, tu su i Duška Jeknić, koja je trenutno na poziciji ambasadora UAE u Crnoj Gori (od 2019. godine), Duško i Dejan Ban, Željko Mihajlović, te Vesko Barović, za koga se tvrdi da održava ograničeni javni profil.

Prema Kneževićevom izveštaju, 2007. godine, nakon prvog povlačenja sa javne funkcije Đukanovića, počela je trgovina akcijama Prve banke, čiji je pojedinačno najveći akcionar Đukanovićev brat, Aco.

– Pirus banka SA London zaključila je ugovor o pozajmici sa kompanijom Kapital invest LLC kao zajmoprimcem i M.Đ. kao garantom, za obezbjeđivanje pozajmice od 1,5 miliona eura koju garantuje sam M.Đ. Kompanija Invest LLC, u svom kapacitetu zajmoprimca iz banke Pirus London, potpisala je ugovor o zalozi pri čemu je kompanija Kapital invest LLC založila Pirus London 8.000 akcija u Prvoj banci u vlasništvu kompanije Kapital invest LLC. Kompanija Komsel Ltd je onda zaključila ugovor za obezbeđivanje dodatnih garancija Pirus Londonu, postupajući kao drugi garant za pozajmicu od 1,5 miliona eura. Komsel Ltd je takođe potpisala ugovor o gotovinskoj zalozi sa bankom Pirus London. Onda je M.Đ. je iskoristio 1,5 miliona eura za kupovinu akcija u Prvoj banci preko Miodraga Miška Ivanovića, bivšeg komercijalnog direktora Crnogorskog telekoma, kome se takođe sudi za korupciju pored Olega Obradovića. Miodrag koristi 1,5 miliona eura koje je M.Đ. dobio od kompanije Komsel Ltd za kupovinu akcija u Prvoj banci u ime M.Đ., a kasnije ih prodao za pet puta višu cijenu u odnosu na tržišnu preko kastodi računa u Miodragovom posedu – navodi se u izveštaju.

U izveštaju Kneževića se, takođe, tvrdi da o tome postoje dokazi za relevantne ugovore i dokaz bankarskih transfera.

U kontekstu imovine Đukanovića pominje i se Petros Statis, za koga se navodi da je jedan od investitora u “Aman rizortu” u Crnoj Gori, a tvrdi se da deo tu imaju i Subotić i bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra. Prema Kneževićevom izveštaju, krajnji korisnik “Aman grupe” je ruski državljanin Vladislav Doronin.

Navodi se da je Đukanović i suvlasnik firme Global Montenegro, sa svojim kumom Vukom Rajkovićem, mada je Rajkovićev deo u firmi blokiran. Navedeno je da blokirani udeo Rajkovića ne utiče na M.Đ., kao i da je kompaniji Global Montenegro dozvoljeno da nastavi svoje aktivnosti, uključujući buduću akviziciju nekretnina.

– Dana 6. jula 2020. godine, prijavljeno je da je Opština Budva naplatila 111.000 eura od kompanije Global Montenegro 22. juna 2020. godine i tako oslobodila Rajkovićev udeo. U februaru 2007. godine, mjesec dana pošto je kompanija Global Montenegro osnovana, M.Đ. je iskoristio kompaniju da pribavi najmanje tri miliona eura kao pozajmicu iz Prve banke, koja je u većinskom vlasništvu njegovog brata Aca, lažiranjem podataka povezanih sa navodnim projektom koji je trebalo razviti u Budvi – tvrdi Knežević u izveštaju.

Partnerstvo sa Savirisom

Prema Kneževićevom izveštaju, iako je ulaganje firme Oraskom i biznismena (Samiha) Savirisa u Luštica bej Vlada predstavila kao organsko partnerstvo između stranih investitora i Vlade Crne Gore, javne evidencije pokazuju da je Saviris deo mreže saradnika i ukrštenih interesa M.Đ.

– Naročito, Saviris je direktor Montemena investment fund SA, panamske kompanije, zajedno sa Mohamedom Rašidom, Veselinom Vukotićem, suvlasnikom Univerziteta Donja Gorica zajedno sa M.Đ. i Vojinom Vlahovićem, bivšim ambasadorom Italije, koji je služio kao savjetnik M.Đ. o privatizaciji i šef njegovog kabineta. Pored toga, Dragica Mrvaljević, crnogorska državljanka, bila je direktorka Primari invest, crnogorske kompanije koju je osnovao M.Đ. i kompanije Monte mena investment, crnogorskog subjekta koji ostaje aktivan, ali koji je preimenovan u Budva hejts LLC u oktobru ili oko oktobra 2019. godine. Ovaj drugi subjekt je vlasnik zemljišta od pet hektara u Budvi od 2017. godine. Kompanija Monte mena investment dijelila je adresu sa Prvom bankom i apartmane brata M.Đ., dok je sestra M.Đ., Kolarević, služila kao zakonski zastupnik kompanije – piše u izveštaju Duška Kneževića.

Kontroverzni poslovi u Budvi

Prema navodima iz Kneževićevog izveštaja, Đukanović se dovodi u vezu i sa firmom Novastar investment, koja je jedno vreme bila aktivna u Budvi. Navodi se da su u novembru 2007. godine, lokalni funkcioneri u Budvi dali gotovo 80.000 kvadratnih metara javnog zemljišta FK Mogren za razvijanje novog stadeona.

– Grad je takođe dao zemljište koje se procjenjuje na sedam miliona eura klubu blizu njihovog starog stadeona. Ubrzo nakon transfera, zemljište je naknadno prenijeto kompaniji Novastar investment. Medijski izveštaji pokazuju da je kompanija Novastar investment bila poduhvat između kompanije Novastar, koja je trebalo da obezbijedi sredstva za izgradnju pomiješanih stambenog i komercijalnog kompleksa na zemljištu, i kompanije Amsone Enterprises Montenegro, koja bi upravljala projektom. Zemljište je navodno vraćeno lokalnoj budvanskoj opštini – navodi se u Kneževićevom izveštaju, prenosi Dan.

(borba.me)

Check Also

Hilari Klinton počela kampanju… Čeka Putinovu „intervenciju”: Klintonova upozorava da se Putin ponovo „meša“ u američke izbore! – „Učiniće to ponovo“!

Konzervativna publikacija Breitbart (SAD) citira Hilari Klinton iz njenog intervjua sa gospođom Psaki, gde Klinton …