Jeremić: Ne zna se da li će biti izbora 21. juna

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su izbori najavljeni za 21. jun, ali da se i dalje ne zna da li će tog dana zaista biti održani, a da će Narodna stranka bojkotovati izbore sve dok oni ne budu slobodni i sprovedeni u demokratskim okolnostima.

“Biće potreban najmanje jedan ozbiljan ciklus bojkota da bi vlast shvatila da mora da promeni izborne uslove. Održaćemo reč i bojkotovati lažne izbore sve dok se ne uspostave normalni uslovi”, rekao je Jeremić u razgovoru koji je organizovala Konferencija srpsko-američkog liderstva, udruženje koje okuplja Srbe u SAD.

Jeremić je naveo da Srbija više nije demokratska država, i podsetio da je američka organizacija Fridom haus Srbiju svrstala u kategoriju hibridnih režima.

“To je prava slika stanja u Srbiji nije poznato čak ni kada će biti održani izbori. Opozicija teško može gradjanima da predstavi svoje stavove preko medija, jer su gotovo svi pod kontrolom vlasti, koja se ne libi od toga da u kampanji zloupotrebljava državne resurse. U takvim uslovima nema govora o izlasku na izbore”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će Srbija posle epidemije virusa korona teško napredovati bez angažovanja dijaspore, i da je ona “esencijalni sastojak našeg eventualnog uspeha”.

“Pandemija će ubrzati strateške procese u svetu. Prelazak na nove tehnologije i novu ekonomiju neće trajati 10 godina, već svega godinu do dve. U tom kratkom periodu globalni lanci snabdevanja će biti transformisani, mnogo više poslova će se obavljati preko interneta, a naši ljudi u svetu, koji to posmatraju iz blizine, će imati mnogo ideja kako bi Srbija od svega toga mogla imati koristi”, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da će Narodna stranka po promeni vlasti raditi na uspostavljanju pravnog poretka i sistema koji će omogućiti “lako i prirodno angažovanje dijaspore” u Srbiji.

“Ako je neko odlučio da se vrati u Srbiju, ne nužno zauvek, nego možda na dve ili tri godine, dobiće poreske olakšice i vlada će mu povratak pojednostaviti ukidanjem birokratskih prepreka”, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da bi dijaspora, sa druge strane, trebalo da se više uključi u politički život Srbije i da više glasa na izborima u Srbiji.

“Aktuelna vlast nije naklonjena glasanju dijaspore, jer smatra da su to glasovi protiv nje. Zato se održava komplikovan, arhaični sistem koji praktično odvraća ljude od glasanja, s obzirom da moraju da putuju do ambasada ili konzulata Srbije da bi dali svoj glas. Neophodno je omogućiti elektronsko glasanje u dijaspori”, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je naveo je “strogo poštovanje zakona i pravila najveća promena u srpskoj ekonomiji koju bi trebalo sprovesti”.

“Uveren sam da 95 odsto uspešne ekonomske politike zavisi od uspostavljanja jasnih pravila koja će poštovati svi učesnici i efikasnog sistema za kažnjavanje onih koji ne poštuju pravila dakle uspostavljanje čvrste vladavine prava. Ostalih pet odsto predstavljaju modeli poreskih sistema ili različite ekonomske politike”, rekao je Jeremić.

(Beta)

Check Also

Zelenski priteran uza zid! Mora da zove Putina!

Volodimir Zelenski je prelomio u ponedeljak, rekao je da se zalaže za učešće Moskve, na …