Uticaj američkih izbora na Kosovo: Tramp sluša i Beograd, Albanci čekaju Bajdena

Demokrate i republikanci u Sjedinjenim Američkim Državama, u jeku borbe za predsedničke izbore, dotakli su se i pitanja Kosova i Metohije.

Naime, pošto je bivši asistent Baraka Obame Ned Prajs u poruci na Tviteru ocenio da je specijalni predstavnik predsednika SAD Ričard Grenel postigao spektakularan neuspeh po pitanju dijaloga između Beograda i Prištine, Grenel mu je odgovorio da je Obamina administracija osam godina ignorisala Srbiju i Kosovo.

Kosovo nije top, ali jeste tema

Sagovornici Sputnjika, spoljnopolitički komentator  Milan Mišić i član Izvršnog komiteta Trilateralne komisije Jovan Kovačić, ovaj „tviter rat“ Grenela i Prajsa oko Kosmeta vide kao „samo kap u moru“ koja se našla u izbornoj kampanji i ne misle da je KiM na vrhu liste prioriteta Amerike, ali ne spore da je tema.

Razliku, međutim, prave kada se postavi pitanje šta će biti sa kosovskim dijalogom ako Tramp ostane na vlasti, a šta ako dođe Bajden? Mišić na ovo ima spreman odgovor.

„U slučaju da pobedi Bajden što se tiče Kosova ne verujem da bi to mogao da bude njegov prioritet. Mislim da će on insistirati na onome što je definisala Obamina administracija, a to su dve činjenice  –   da je nezavisnost Kosova završetak raspada SFRJ i da je nezavisno Kosovo bolje rešenje za dugoročniju stabilnost Balkana, od njegovog prinudnog ostajanja u Srbiji“, navodi naš sagovornik.

Tramp će nastaviti da rešava problem

S druge strane, Mišić ne misli da će Tramp, ukoliko pobedi ponovo na izborima, pitanje Kosova staviti u zapećak.

„Logično bi bilo očekivati da Tramp ono što je započeo i završi. To što je započeto, ne može da se tek tako napusti. Moguće je, naravno, da u jednom momentu „digne ruke“ u slučaju da se ne otvori neki put ka raspletu, ali je sve to u domenu spekulacija“, napominje sagovornik Sputnjika.

Kovačić kaže da je Tramp osvežio američki stav po pitanju KiM jer je, za razliku od ostalih, spreman da čuje i šta ima da kaže Srbija.

„Demokrate nemaju neku posebnu želju to da urade. Grenel je postao demokratama „trn u oku“ jer je vrlo aktivan. Kosovo nije top tema u Americi, a ovo njihovo prepucavanje dve strane koje se bore za vlast i treba gledati samo kao takvo“,ističe Kovačić.

On je, pak, sasvim siguran u to da će Tramp, ako ostane predsednik, nastaviti da se bavi kosovskim pitanjem.

„Očekujem da hoće, jer to pitanje treba rešiti. Kosovo je, ne bih pogrešio ako kažem, viševekovni problem koji ozbiljno ugrožava stabilnost južne Evrope. Postoji određena šansa da se on reši. Ono što je vrlo interesantno je da u ovoj situaciji kada postoji mogućnost da se nešto reši imate sukob na liniji Berlin i američke demokrate sa jedne strane i Trampa sa druge“, kaže Kovačić.

Demokrate bi da stvari vrate na staro

On dodaje da demokrate javno Albancima na Kosmetu poručuju da sada ništa ne rade jer, kad dođe Bajden, sve će se vratiti na staro, što im poručuju i Nemci.

„Nemačka se osilila i misli da je dovoljno jaka da se suprostavi Trampu. Tramp, kakav je kao ličnost, ako ponovo dođe na vlast, on će stvar da istera na čistac, ako ništa drugo onda u inat Nemačkoj i demokratama. Ipak je Tramp dovoljno mudar da shvati da je ovaj problem između Beograda i Prištine takav da mora da se reši kako bi ovaj region krenuo napred. Kako će to rešenje izgledati – to je druga stvar. Ali, i jedni i drugi moraju biti ili isto zadovoljni, ili isto nezadovoljni njime“, veruje Kovačić.

Sledeće nedelje, u Vašingtonu su zakazani sastanci o KiM. Glavna tema bi trebalo da bude ekonomija, ima naznaka da bi mogli da budu potpisani neki sporazumi, kao i da bi tom potpisivanju prisustvovao i sam američki predsednik Donald Tramp. Bio bi to značajan podsticaj njegovoj kampanji za reizbor.

(Sputnik)

Check Also

Blumberg: Evropska unija se sprema za trgovinski rat sa Kinom!

EU se priprema za trgovinski sukob punog obima sa Kinom. Blumberg prenosi ovo… Prema pisanju …