Moskva uputila pretnju Nemačkoj zbog kampanje u aferi “Navaljni”

Moskva je uputila upozorenje nemačkom ambasadoru zbog “neosnovanih optužbi i ultimatuma” upućenih Rusiji oko trovanja opozicionara Alekseja Navaljnog.

Moskva je upozorila da bi odbijanje da joj se preda njegov medicinski dosije predstavljalo “grubu i neprijateljsku provokaciju”.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je ocenilo u saopštenju da nemačka vlada koristi slučaj Navaljnog da bi “diskreditovala” Rusiju na međunarodnoj sceni.

Prema saopštenju, Moskva traži od Berlina da joj preda sve medicinske podatke, uključujući i biomaterijal, rezultate ispitivanja i uzorke testova Navaljnog da bi ruski stručnjaci mogli detaljno da ih prouče i provere.

“Nedostatak tih dokumenata će se smatrati kao odbijanje nemačke savezne vlade da se utvrdi istina u okviru objektivne istrage” o tome šta se dogodilo glavnom ruskom opozicionaru, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo je dodalo da će za sve posledice takve politike biti kriva nemačka vlada i njeni saveznici iz NATO i Evropske unije.

Rusija je ranije danas osudila “kampanju dezinformacija” u cilju uvođenja novih sankcija Moskvi, posle poziva članica G7 za “hitno” izvođenje pred lice pravde odgovornih za trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog.

Nemačka, gde se 44-godišnji opozicionar leči, obavestila je partnere iz G7 da su kliničke i toksikološke analize nemačkih stručnjaka i specijalizovane laboratorije nemačkih oružanih snaga utvrdile da je Navaljni bio žrtva hemijskog napada supstancom iz “grupe novičok” koju razvija Rusija.

(Beta)

Check Also

Mosk: SAD nemaju strategiju za izlaz iz sukoba!

Američki milijarder Ilijan Mosk zabrinut je što Sjedinjene Države nemaju strategiju za izlaz iz sukoba, …