Moskva uputila pretnju Nemačkoj zbog kampanje u aferi “Navaljni”

Moskva je uputila upozorenje nemačkom ambasadoru zbog “neosnovanih optužbi i ultimatuma” upućenih Rusiji oko trovanja opozicionara Alekseja Navaljnog.

Moskva je upozorila da bi odbijanje da joj se preda njegov medicinski dosije predstavljalo “grubu i neprijateljsku provokaciju”.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je ocenilo u saopštenju da nemačka vlada koristi slučaj Navaljnog da bi “diskreditovala” Rusiju na međunarodnoj sceni.

Prema saopštenju, Moskva traži od Berlina da joj preda sve medicinske podatke, uključujući i biomaterijal, rezultate ispitivanja i uzorke testova Navaljnog da bi ruski stručnjaci mogli detaljno da ih prouče i provere.

“Nedostatak tih dokumenata će se smatrati kao odbijanje nemačke savezne vlade da se utvrdi istina u okviru objektivne istrage” o tome šta se dogodilo glavnom ruskom opozicionaru, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo je dodalo da će za sve posledice takve politike biti kriva nemačka vlada i njeni saveznici iz NATO i Evropske unije.

Rusija je ranije danas osudila “kampanju dezinformacija” u cilju uvođenja novih sankcija Moskvi, posle poziva članica G7 za “hitno” izvođenje pred lice pravde odgovornih za trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog.

Nemačka, gde se 44-godišnji opozicionar leči, obavestila je partnere iz G7 da su kliničke i toksikološke analize nemačkih stručnjaka i specijalizovane laboratorije nemačkih oružanih snaga utvrdile da je Navaljni bio žrtva hemijskog napada supstancom iz “grupe novičok” koju razvija Rusija.

(Beta)

Check Also

Turske kompanije za oružje, povećavaju proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu, po narudžbi SAD!

Privatne odbrambene kompanije u Turskoj spremne su da preuzmu porudžbine, od Sjedinjenih Država za proizvodnju …