Radić: Krah spoljne politike, Srbija se jasno distancira od Rusije

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je za N1, komentarišući odluku Vlade Srbije da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima, da nije bilo drugog izlaza iz krize u kojoj se zatekla naša vlast.

“Bilo je zaista nezamislivo kad je došlo do kraha spoljnopolitičkog koncepta, i odnosa prema Rusiji, nastaviti dalje u istom pravcu i zadržati kvalitetnu vojnu saradnj”, kazao je Radić za Dnevnik TV N1, i podsetio da je do zahlađenja rusko-srpskih odnosa došlo još pre mesec dana kada su u Moskvi saznali da je Srbija kupila kineski sitem protivvazdušne odbrane, a ne ruski, dok je, posle potpisivanja vašingtonskog sporazuma došlo do, kako je rekao, ekslpozije negativnih emocija.

“Nije slučajno i što je ministar (odbrane Aleksandar) Vulin taj koji to saopštava javnosti, u svom klasičnom tonu stvaranja slike o tome kako smo ugroženi, jer on je pre svega četiri dana sa ruskim minstrom (odbrane Sergejom) Šojguom rekao da je saradnja s Rusijom bolja nego ikada”, naveo je Radić ističući da je deo javnog mnjenja u Srbiji snažno proruski orijentisan, i da mu je teško saopštiti da relacije s Moskvom nisu kakve su bile.

Podsetio je i da EU već godinama podseća Srbiju da je nemoguće da bude deo Unije, a da ne poštuje zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, a da je u situaciji kada je jedna naša jedinica trebalo da ode u Belorusiji, na vojnu vežbu s Rusima i Belorusima, na samoj granici sa NATO zemljama, i to u scenariju koji je negativan za NATO, jedini izlaz bio da se nađe način da se ne ode.

Stoga je Radić, iako se odluka Vlade formalno odnosi na aktivnosti i sa zapadom i sa istokom, mišljenja da će u stvarnosti biti posledica isključivo na vojnu saradnju Srbije i Rusije, jer je bila planirana još jedna zajednička vežba sa njihjovom armijom.

“Jasno je da je posle vašingtonskog događaja Srbija na distanci prema istoku i da će ona biti dalje produbljena”, kazao je Radić.

Još jedan dokaz da je u Vašingtonu došlo do kraha srpske spoljne politike je, prema Radićevim rečima, problem Bliskog istoka i Vulinova najava da bi moglo da dođe do povlačenja srpskih vojnika iz mirovnih misija u inostrsntvu.

Naime, najveći broj srpskih vojnika u inostranstvu trenutno je u Libanu u, kako je istakao, mestima sa šiitskom većinom, odnosno uporištima Hezbolaha. A, kada se obavežete da Hezbolah označite za terorističku organizaciju, i da ambasadu i Izraelu prebacite u Jerusalim, onda zaista rizikujete protivakcije, jer je slika tamo, nažalost crno-bela – ili ste s nama ili ste protiv nas, upozorio je Radić.

Ipak, izrazio je nadu da će se situacija ubrzo vratiti u normalu, ali je podvukao da će vojska platiti cenu, jer se sada već prave planovi za 2021. godinu, i pripadnici Vojske Srbije izgubiće dosta ukoliko se saradnja sa međunarodnim partnerima uskoro ne nastavi.

(N1)

Check Also

Amerika počinje da broji milijarde, koje je dala Ukrajini, sad se SAD drže za glavu ali ne svi

Korumpirani Vašington će nastaviti da toleriše ludorije Zelenskog, zahtevajući nove zalihe odbrane. Strpljenje ukrajinskih NATO …