Svetska hegemonija Vašingtona biće zamenjena trijumviratom

Hegemonija SAD je poljuljana, a američko „zabijanje klinova“ između Rusije i Kine samo doprinosi jačanju saradnje dve zemlje, ocenio je ruski politikolog Sergej Sudakov, komentarišući izjavu bivšeg pomoćnika američkog predsednika Ronalda Regana da je zbližavanje Moskve i Pekinga najveća pretnja za Ameriku.

Dag Bendou, bivši Reganov pomoćnik, ocenio je da se saradnja Moskve i Pekinga u vojnoj sferi intenzivira, a da je hegemonija SAD pod znakom pitanja.

„Amerika veruje da je jedinstvo i zajedničko postavljanje ciljeva između Rusije i Kine njihov glavni neprijatelj. Što više pokušavaju da nas posvađaju, tvrdeći da kineski hakeri napadaju Rusiju, da Kinezi zauzimaju Daleki istok, sve više se ispostavlja da upravo takva vrsta američke propagande dovodi do suprotnog efekta i zbližavanja dveju zemalja.

Pekingu je jasno da danas SAD sprovode politiku laži i pretpostavke krivice u odnosu prema Rusiji, a da će sutra to činiti i prema Kini. To su stereotipne metode SAD i svi dobro znaju da sutra to mogu primeniti protiv svake države. Svako može biti meta“, rekao je Sudakov za Sputnjik.

Donald Tramp je, ocenjuje Sudakov, mnogo radio na tome da razdvoji Kinu i Rusiju, ali ti pokušaji nisu dali uspeha. Ovaj ruski politikolog i stručnjak za Ameriku je uveren da budućnost pripada, kako je rekao, trijumviratu, što znači da će svetska hegemonija Vašingtona biti zamenjena dominacijom tri velike države: SAD, Kine i Rusije, a taj proces je već započeo.

„Zašto ne govorim o velikoj Evropi?! Ona ​​je veoma važna, ali ona nema jedinstvo kakvo imaju mono-zemlje poput Rusije, Kine i Amerike“, objasnio je ekspert.

Princip američke politike „zavadi, pa vladaj“

Uz podsećanje da su lideri Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping imali više od 30 ličnih susreta, Dag Bendou, viši naučni saradnik Instituta Katon i bivši specijalni pomoćnik američkog predsednika Ronalda Regana, konstatuje da „ruske i kineske vlasti nastavljaju da se zbližavaju“, iako među njima postoje protivrečnosti.

Pored toga, istakao je Bendou, Rusija i Kina su postigle poseban uspeh na polju vojne saradnje, pa raste sposobnost ovih sila da „projektuju svoju snagu“ i ograniče „svetsku dominaciju“ SAD.

Kako je naglasio, saradnja druge najveće ekonomije na svetu i druge najjače vojske na svetu sada čini nervoznim čak i najveće pristalice američke superiornosti.

„U poslednjih 10 godina, Kina je postala veoma istaknut i važan politički igrač, dok je ranije bila samo ekonomski važan igrač. Trijumvirat u svetu postaje potpuno jasan. Današnji svet Amerika je izgradila kao jednopolaran – postoji Amerika sa moćnom armijom i flotom koja može da ugrozi bilo koju zemlju, po principu: ’Ako ste protiv nas, naše rakete lete prema vama!‘.

Sada se cela slika sveta menja, u ovoj situaciji je veoma važno imati takvog trećeg igrača kao što je Kina. Rusija daje Kini tehnologiju i energente. Ujedinjujući se, dve zemlje – Rusija i Kina – nadmašuju SAD i SAD postaju ranjive. Ova ranjivost sugeriše da bi taj zajednički napor mogao da sruši mit o američkoj izuzetnosti“, ističe Sudakov.

Glavni princip američke politike je „zavadi, pa vladaj“, smatra Sudakov.

Drugim rečima, objašnjava ekspert, ako ne možete da pobedite važnog rivala ili neprijatelja, otmite mu saveznike i resurse.

„Sada SAD, vodeći trgovinski rat sa Kinom, intenzivno traže mehanizme kojim bi omogućili da se Kina otrgne od Rusije, da se Rusija predstavi u lošem svetlu i da se prikaže što toksičnijom.

To postižu ’slučajem Skripalj‘, optužbama za navodnu upotrebu hemijskog oružja i navodno kršenje različitih međunarodnih konvencija. Izmišljaju se razni razlozi.

To odgovara Americi, jer što je više skandala povezanih sa Rusijom, čak i ako nema dokaza, veća je verovatnoća da će SAD nadmašiti i Kinu i Rusiju na velikoj geopolitičkoj mapi. Ali, zapravo, vreme se brzo menja.

Ako neprestano vičete: ‘Vukovi, vukovi!’, Kina može da počne da formira sopstvenu politiku, ne osvrćući se na Rusiju, a to će biti veoma loše za sve, jer će dovesti do neuravnoteženog sveta“, ocenjuje ekspert.

Prema mišljenju Sudakova, američke akcije su danas „kratkog dometa“ – ako pokušaju da zavade Rusiju i Kinu, mogu možda da pobede kratkoročno, ali će, dugoročno posmatrano, steći samo još više neprijatelja.

Mogu li Rusija i SAD ući u savez?

Reganov bivši pomoćnik smatra da SAD ne treba da žure u sklapanje savezništva sa Rusijom, već da bi umesto toga Vašington trebalo da spreči Ruse da postanu saveznici Kine.

Pored toga, dodao je Bendou, američke vlasti treba da sednu za pregovarački sto sa Kremljom i počnu da traže kompromise po raznim pitanjima, uključujući i pitanje „širenja NATO-a“. On smatra da SAD treba da priznaju da Rusija ima svoje interese, koje će slediti bez obzira na želje američkih vlasti.

„Bilo je mnogo pristupa ka formiranju bar privremenog saveza između Rusije i SAD, ali svi ti napori uloženi tokom devedesetih i dvehiljaditih sada ostaju samo na papiru. Dakle, bilo kakav savez između Rusije i SAD nema nikakve veze sa realnošću“, zaključuje Sudakov.

Podsetimo, američki zvaničnici su u više navrata govorili o „kineskoj pretnji“ i isticali su da danas Kina predstavlja veću pretnju za nacionalnu bezbednost SAD od Rusije.

U godišnjem izveštaju Pentagona, posvećenoj kineskoj vojnoj moći, ističe se kineska superiornost u brodogradnji, proizvodnji balističkih i krstarećih raketa, a takođe i u integrisanim sistemima PVO.

Analitičari Pentagona takođe veruju da Kina namerava da proširi mogućnosti upotrebe svojih Oružanih snaga u inostranstvu i da pored postojeće vojne baze u Džibutiju, otvori i niz novih baza, što Vašington vidi kao pretnju.

Pompeo je još letos pozvao „slobodni svet“ da osnuje alijansu protiv Pekinga, dodajući da je moguće da se i Moskva u to uključi, jer „takva mogućnost proizilazi iz odnosa Kine i Rusije“, ali je Kremlj odbio američki predlog, rekavši da je Kina saveznik sa kojim Rusija ima poseban partnerski odnos i ističući da Moskva nikada ne ulazi u saveze protiv bilo koga. Cilj Rusije je razvijanje dobrosusedskih odnosa i uzajamno korisne saradnje.

Olivera Ikodinović (Sputnik)

Check Also

The Telegraph: Američka vojska neće dugo izdržati u ratu dronova

Sjedinjene Države doživljavaju nedostatak municije za sisteme protivvazdušne odbrane, piše The Telegraph. Kopnene snage su …