Odgovorićemo razarajućim udarcem u glavu: Kineski predsednik poslao poruku mogućim osvajačima

Kina nikada neće dozvoliti bilo kojoj sili da joj naruši nacionalni suverenitet ili da odvoji deo njene svete teritorije i biće spremna da se bori protiv takvih pretnji, rekao je kineski predsednik Si Đinping.

„Nećemo sedeti i gledati kako nam neko narušava nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese i nikada nećemo dozvoliti nikome da povredi i podeli svetu teritoriju naše otadžbine.

Ukoliko bi se tako nešto desilo, kineski narod bi sigurno odgovorio razarajućim udarcem u njihovu glavu“, rekao je kineski lider.

Kina ne želi hegemoniju ili ekspanzionizam i protivi se takvoj politici, dodao je on.

„U današnjem svetu, neprihvatljivi su bilo koji unilateralizam, protekcionizam i ekstremni egoizam. Bilo koji metod ucene, blokade i ekstremnog pritiska je potpuno neefikasan. Bilo kakvo ponašanje koje se fokusira na samo sebe i ponašanje koje angažuje hegemoniju i siledžijstvo jednostavno neće raditi i vodiće u slepu ulicu“, rekao je Si Đinping tokom obeležavanja 70. godišnjice ulaska kineskih dobrovoljaca u Severnu Koreju tokom Korejskog rata, u kom su se sukobili sa američkim snagama.

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …