Advokat: Kažnjavanje onih bez maske u zatvorenom, novi prostor za korupciju

Advokat Čeda Kokanović izjavio je za Betu da bi eventualno novčano kažnjavanje na licu mesta onih koji ne nose maske u zatvorenom prostoru predstavljalo represiju i otvaranje novog prostora za korupciju državnih službenika.

Pojedini mediji su objavili da je Krizni štab na vanrednoj sednici usvojio predlog da se izmenama zakona omogući prekršajno kažnjavanje za one koji ne nose maske. Navedeno je da će Skupština Srbije na prvoj narednoj sednici usvojiti izmene i dopune Zakona o prekršajima.

To znači, kako je objavljeno, da bi se mandatne kazne izricale na licu mesta, bez sudskog procesa, a kazna bi iznosila 5.000 dinara.

“Maske treba da se nose, ali država nema kapacitet da u tom obimu kažnjava ljude koji ih ne nose. I onda kad se nečim preti, a ne može da se sprovede, to se pretvara u situaciju gde se neko nekad kazni, a neko ne. Dakle, jedan voluntarizam i diskriminacija”, ocenio je Kokanović.

On je podsetio da smo slučajeve sa kažnjavanjem na licu mesta imali u saobraćaju.

“To je zbog korupcije ukinuto, pa se sada kazne plaćaju preko uplatnica u pošti ili banci. I ako sada ponovo uvedemo otimanje novca na licu mesta opet ćemo imati korupciju. Te kazne će plaćati samo oni koji su slabi, stari, žene i oni koji se uplaše policije”, rekao je advokat.

Kokanović kaže da retko ko od građana danas ima u svom novčaniku 5.000 dinara.

“I šta će u tim slučajevima policajci i inspektori da rade? Da vode građane u policiju? Takva represija nije način da se ovako ozbiljne stvari rešavaju. One koji ne nose maske u zatvorenom prostoru treba legitimisati i napisati im prijavu za prekršaj. Sve ostalo je apsurdno”, kazao je advokat.

(Beta)

Check Also

Između Rusije i Nemačke se upravo dešava najveća noćna mora Zapada

Rusija i Nemačka još uvek mogu da obnove svoje ekonomske odnose. Ovo mišljenje je izneo …