DANIJEL SERVER: Vašingtonski sporazum ne obavezuje SAD ni na šta, promenom u Beloj kući ostaje ekonomski sporazum Prištine i Beograda

Američki stručnjak za međunarodne poslove i stručnjak za Balkan Danijel Server rekao je da sa promenom u Beloj kući ostaje ekonomski sporazum između Prištine i Beograda, ali je istakao da Sporazum ne obavezuje SAD ni na šta, prenosi u sredu Dojče Vele na albanskom.

Server procenjuje da se izborom DŽozefa Bajdena za predsednika Sjedinjenih Država, pristup Bele kuće prema Balkanu može promeniti.

On napominje da izbor Bajdena može uticati na septembarski sporazum u Vašingtonu između Prištine i Beograda. „Sporazum postoji, iako neće imati veliki značaj čak i ako bude sproveden.

Sporazum ne obavezuje SAD ni na šta, a do sada nisam čuo ništa o njegovoj primeni od strane Prištine i Beograda“, kaže Server, navodi Kosovo Onlajn.

Server se osvrnuo i na početak suđenja bivšim liderima OVK na čelu sa Hašimom Tačijem pred Specijalnim sudom u Hagu i uticajem toga na Kosovo. „Moramo shvatiti da se proces odvija protiv individualne odgovornosti lica, ne sa kolektivnom odgovornošću.

Zabrinjava to što se razvija samo u jednom pravcu, jer Specijalizovane komore nemaju nadležnost da se bave srpskim počiniocima, a Srbija ih nije uspela staviti na optuženičku klupu. Ovo je nesreća“, rekao je za Server.

(Fonet)

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …