Bundestag glasao protiv podrške „Severnom toku 2“

Sudbina gasovoda „Severni tok 2“ ostaje u centru pažnje nemačkih političara ─ poslanici Bundestaga još jednom su razgovarali o budućnosti infrastrukturnog projekta vrednog 12 milijardi evra i većina parlamentaraca glasala je protiv nacrta rezolucije opozicione „Alternative za Nemačku“.

Dokument je sadržao poziv nemačkoj vladi „da na sve načine pomogne da se završi izgradnja gasovoda na nacionalnom i međunarodnom nivou“.

Nacrt rezolucije odbijen je po preporuci parlamentarnog Odbora za ekonomiju i energetiku.

„Vidimo da novi američki predsednik Džo Bajden ne odustaje od stava administracije Donalda Trampa, naprotiv, spreman je da uvede još oštrije sankcije osiguravajućim kompanijama i resorima koji se bave sertifikacijom. Potrebno je da jasno kažemo da mi i sa strane vlade i kao frakcija saveza (Hrišćansko-demokratska unija Nemačke/Hrišćansko-socijalna unija Bavarske) odbacujemo eksteritorijalne sankcije“, izjavio je na saslušanju pre glasanja predstavnik frakcije HDS/HSS Mark Gauptman.

On je ukazao na „dvostruke standarde u debati“ s Vašingtonom o „Severnom toku 2“, jer SAD „same izvoze ruski gas na rekordnom nivou“. Kako je rekao, vidi tri razloga „zbog čega nam je potreban ‘Severni tok 2’ i zašto je gasovod koristan za Nemačku i Evropu“.

Prvi razlog, prema njegovim rečima, predstavlja osiguravanje energetske bezbednosti Evrope u svetlu smanjenja proizvodnje gasa u EU, zatim diverzifikacija isporuke gasa uz poštovanje interesa zemalja Istočne Evrope, uključujući Ukrajinu. Ukazao je i na „geopolitičke interese Nemačke“ za nastavak saradnje sa Rusijom, koje obuhvata mnoge sektore.

Tradicionalno, podršku „Severnom toku 2“ je pružio šef Odbora za ekonomiju i energetiku Klaus Ernst iz frakcije Levi, koji je pozvao na recipročne sankcije protiv Amerike u slučaju da ona uvede ograničavajuće mere vezane za projekat.

Istovremeno, poslanik Alternative za Nemačku Lejf Erik Holm podsetio je da tokom noći „ističe ultimatum“ koji su SAD postavile luci Mukran – logističkoj bazi gasovoda u gradu Zasnic.

„Američki zahtevi ka ‘Severnom toku 2’ su i dalje ogromni, a nemačka kancelarka Angela Merkel se krije. Još gore od toga – koleba se“, rekao je on.
Ranije su američki senatori uputili pismo administraciji luke, zapretivši preduzeću koje pripada gradu Zasnic i federalnoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija finansijskim posledicama u slučaju nastavka izgradnje projekta „Severni tok 2“.

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …