Ugovor Siniše Malog i brata Ane Brnabić težak 300 miliona

Firma Aseko, u kojoj je jedan od direktora brat premijerke Ane Brnabić, u julu ove godine je sklopila višemilionski ugovor sa Ministarstvom finansija, čime se resor Siniše Malog uvrstio u red državnih institucija koje su platile usluge ove kompanije.

Ugovor između Ministarstva finansija i Aseka, sklopljen je 17. jula 2020. godine, u periodu dok je tekao tehnički mandat vlade Ane Brnabić, međutim to nije bila prepreka da država sklapa ugovore sa firmom njenog brata Igora.

Javna nabavka propisana je za uslugu “servis bus platforme sa svim komponentama za integraciju sa ostalim radnim okruženjima, licence, hardver i implementacija”, a ukupna vrednost posla je iznosila 313 miliona i 176 hiljada dinara, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost.

Aseko je u ovaj posao zajednički ušao sa firmom Informatika AD Beograd, a za posao je takođe konkurisala i firma Atos IT Solutions And Services Doo Beograd, čija ponuda ipak nije zadovoljila zahteve Ministarstva finansija.

Govoreći o pomenutoj poslovnoj saradnji između Aseka i Ministarstva finansija, potpredsednica Stranke slobode i pravde istakla je da novca za privredu i poljoprivrednike nema u doba krize, jer je, između ostalog, Siniša Mali odlučio da novac preusmeri na firmu brata Ane Brnabić.

“Novac za privrednike, poljoprivrednike, majke, profesore, lekare se nalazi u džepovima bratije Brnabić. Odnosno u džepovima onih koji su najbliži vlasti”, navela je Tepić.

Podsetimo, Nova.rs je u prethodnom periodu objavila više ugovora koje su državne institucije sklopile sa Asekom, internacionalnom IT kompanijom, čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Ane Brnabić.

Među njima su i oni koje je Aseko sklopio sa Elektronskom upravom Vlade Srbije, ministarstvom pravde, ali i brojnim drugim državnim firmama ili telima pod državnom kontorlom.

Igor Brnabić, stariji brat premijerke Ane Brnabić, direktor je srpskog ogranka firme Asseco SEE. Kako su javno govorili neki od njegovih saradnika, premijerkin brat je kao mlad prodavac započeo karijeru u firmi Pexim koju su formirali on kao manjiski partner i osnivač Mihail Petreski.

Ova firma se bavila razvojem softvera i rešenja za bankarsku industriju i tokom devedesetih i dvehiljaditih su postali dominantna IT kuća u ovoj oblasti. Većinsko vlasništvo Pexim-a, oko 60 odsto, su kasnije prodali poljskom Assecu. Igor Brnabić je na mesto direktora ogranka za Srbiju imenovan u januaru 2016. godine – u godini kada je njegova sestra izabrana za ministarku za lokalnu samoupravu.

Ni Vlada ni institucije koje su ugovore sklopile nisu za odgovorile na pitanja Nova.rs o njihovoj prirodi. Premijerka je, ipak, u durgim medijima govorila o ugovorima. Istakla je da u ovom slučaju nije bilo nikakve korupcije i da ni ona, ni njen brat tako nešto nikada ne bi radili.

Kako pokazuju zvanični podaci, firma Aseko je u periodu od 2016. do 2019. godine od poslova sa državnim institucijama i preduzećima prihodovala više od 41 milion evra. Da stvar bude interesantnija, samo u 2019. godini ova firma je od poslova sa Elektroprivredom Srbije i Ministarstvom finansija prihodovala oko 11.5 miliona evra.

(Nova)

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …