Šta se događa – Bajden preuzima vlast, Tramp ne priznaje poraz

Iako je odobrio sredstva za prenos vlasti na protivkandidata Džoa Bajdena, Donald Tramp nije priznao poraz i nastavlja pravnu borbu za osporavanje rezultata.

Međutim, svakim danom šanse da ospori rezultat izbora sve su manje i bez obzira na očigledne manipulacije, Bajden postaje predsednik SAD po narodnoj — „pojeo vuk magarca“.

Ovo kaže za Sputnjik spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls“ Srđa Trifković povodom poslednjih političko-izbornih obrta u SAD.

Donald Tramp odobrio je prenos vlasti na Bajdena, ali je kasnije napisao da nikada neće odobriti rezultate izbora, za koje i dalje tvrdi da su pokradeni.

Prenos vlasti na Bajdena, ali Tramp ne priznaje poraz

Trampovo odobrenje sredstva Upravi opštih poslova za proces tranzicije vlasti sa stanovišta njegovih pravnih savetnika je više preliminarna ili privremena mera, čiji je cilj da obezbedi miran transfer u slučaju da se procesi pred američkim sudovima ne završe kako oni žele, ističe Trifković.

Prema njegovim rečima, reč je o rezervnoj meri koja ne prejudicira ishod tužbi Trampovog pravnog tima. Međutim, Trampovi izgledi da opovrgne ishod izbora svakim danom su „sve više teoretski, nego što imaju snažnu pravnu ili političku zasnovanost“.

Slabe šanse za preokret

Sagovornik Sputnjika podseća na primer Džordžije, gde je trebalo da bude ručno prebrojavanje glasova, ali gde nije bilo promena u selekciji glasova koji će biti uvaženi, a to je ključno pitanje i u Pensilvaniji i zato je vrlo teško zamisliti da bi se situacija mogla preokrenuti u Trampovu korist.

„U politici je utisak često važniji od supstance. Sad čak i Trampove pristalice imaju utisak da je stvar nepovratno izgubljena, pa je vrlo teško zamisliti da bi u poslednjem trenutku, recimo, intervencijom Vrhovnog suda mogao da bude opovrgnut rezultat u Pensilvaniji i da se sa tih 21 ili 22 elektorska glasa dovede u pitanje i ishod na nacionalnom nivou“, kaže Trifković.

Trenutno stanje

Trenutno stanje je rezultat političko-pravne konstelacije snaga na terenu, ističe Trifković i naglašava da on lično nema sumnju da je Tramp bio oštećen i da je bilo i grubih manipulacija, pogotovo u većim gradovima u tri države srednjeg zapada — Pitsburgu i Filadelfiji u Pensilvaniji, Detroitu u Mičigenu i Milvokiju u Viskonsinu.

„Možemo samo zaključiti narodnom mudrošću da je ’pojeo vuk magarca‘, odnosno, da zahvaljujući sposobnosti Demokratske stranke da manipuliše izbornim procesom na lokalnom nivou jeste doveden u pitanje legitimitet izbora na federalnom nivou. Za republikance je barem utešna nagrada da su sačuvali kontrolu nad Senatom, tako da ni demokratama neće biti otvoren teren za sprovođenje radikalno drugačije agende po pitanju spoljnih poslova, migracije, ili zdravstvene zaštite“, kaže Trifković.

Ako se dokaže krađa, Predstavnički dom „bira“ predsednika

Ukoliko bi se sudski dokazalo da je bilo krađe glasova posle Bajdenovog preuzimanja vlasti, to bi bilo jedno vrlo interesantno pitanje za koje nema precedenta u američkoj istoriji, smatra sagovornik Sputnjika.

Vrlo verovatno da bi u tom slučaju izbor novog predsednika države išao u Predstavnički dom, u kome bi glasale delegacije država, a ne pojedinačni članovi Predstavničkog doma kao kongresmeni.

„Ovo je bitna distinkcija, zato što u pojedinačnom zbiru demokrate imaju većinu. Međutim, kad gledate kongresne delegacije država u Predstavničkom domu, onda republikanci imaju većinu od 32 prema 18. Ali, ovo za sada više ostaje u domenu teoretskog spekulisanja, nego što u ovom trenutku vidimo putanju koja bi Trampovom timu otvarala mogućnost direktne intervencije i preokreta, pre nego što proces tranzicije bude već dobrano poodmakao“, smatra Trifković.

Pensilvanija — poslednja šansa Trampovog tima

Jedina prava tema koja je preostala Trampovom pravnom timu da ospori rezultate predsedničkih izbora je Pensilvanija, zato što je tamo pravna zasnovanost primedbi najrealnija, smatra Trifković.

Vrhovni sud te države dopustio je produžetak roka za prebrojavanje glasova za tri dana, što je u direktnoj suprotnosti sa zakonom Pensilvanije, a uz to, nisu ni jednako primenjivani propisi u različitim srezovima, što je u suprotnosti sa ustavnom odredbom o zaštiti jednakih prava, a to predstavlja „snažnu osnovu za intervenciju Vrhovnog suda SAD“, objašnjava Trifković.

(Sputnik)

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …