ŠPANIJA ISTERALA VOJSKU NA MIGRANTE! – VIDEO

Nekoliko migranata je kamenjem gađalo španske snage bezbednosti.

Najmanje 6.000 migranata dospelo je u špansku afričku enklavu Seuta iz susednoga Maroka, što je rekordan broj u jednom danu, saopštili su danas španski zvaničnici.

Oni su naveli da su migranti, među kojima je oko 1.500 maloletnika, ili preplivali oko pograničnih ograda koje zadiru u more ili su hodali u vreme dok je bila oseka. Većina njih je iz Maroka.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, španske vlasti su već poslale oko 2.700 migranata nazad, ali ne i maloletnike.

Španske enklave Seuta i Melilja su postale magnet za afričke migrante.

Španski vojnici su raspoređeni na obali kako bi pomogli pograničnoj policiji u Tarahalu, glavnom mestu ulaska u Seutu, na južnoj strani enklave.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Maralaska rekao je da će 200 vojnika, uz dodatnih 200 pripadnika policije, pomagati pograničnim snagama Seute kojih inače ima 1.100.

Enklava ima oko 80.000 stanovnika.

Marokanske snage bezbednosti u susednom gradu Fnideku su ispaljivale suzavac kako bi rasterale masu migranata kod pogranične ograde, javio je AFP.

Španski premijer Pedro Sančes je otkazao planirano putovanje u Pariz, gde je trebalo da prisustvuje Francuskom predvođenom samitu o finansijskoj pomoći za Afriku, i umesto toga se usredsredio na krizu u Seuti, obećavši „maksimalnu strogoću“ u povratku normalne situacije u enklavi.

U drugoj enklavi Melilja, 86 podsaharskih Afrikanaca danas je ušlo preko južnog nasipa koji označava granicu sa Marokom.

Velika pogranična ograda u Melilji i snage bezbednosti sprečili su ulazak još nekoliko stotina migranata koji su to pokušali, javila je španska novinska agencija Efe, navodeći da su marokanski čuvari pomogli španskim snagama u Melilji.

Nekoliko migranata je kamenjem gađalo španske snage bezbednosti.

Španski mediji prenose da je situacija bila drugačija u Seuti, gde su marokanski pogranični čuvari stajali gledajući migrante kako kroz more pokušavaju da uđu u enklavu. Kako se navodi, većina migranata su bili muškarci, ali bilo je i nekoliko porodica.

Mnogi od njih su koristili pojaseve za spasavanje i male nepotopive gumene prsluke.

Oni su počeli da pristižu u Seutu u ponedeljak iza ponoći, ali je broj porastao tokom dana.

Najmanje jedna osoba je stradala tokom prelaska granice.

Prošlog meseca je preko 100 migranata stiglo u Seutu preko Tarahala.

Većina njih je poslata nazad, osim 30 maloletnika čije su godine potvrđene medicinskim testovima.

Do novog priliva migranata došlo je u vreme napetih odnosa Maroka i Španije.

U Maroku vlada nezadovoljstvo zbog toga što se lider saharskog oslobodilačkog pokreta Front Polisario Brahim Gail leči u jednoj španskoj bolnici. Polisario se bori za nezavisnost Zapadne Sahare decenijama.

Teritorija je bila pod okupacijom Španije do 1975, kada je u većem delu kontrolu preuzeo Maroko.

Marokansko ministarstvo spoljnih poslova je prošlog meseca optužilo Španiju da je primila Gaila pod lažnim imenom, ne obavestivši Maroko.

Protesti ispred ambasade

Grupa desničara okupila se ispred ambasade Maroka kako bi iskazala svoj protest zbog nedopustivog ponašanje te zemlje, koja dozvoljava migrantima da napadaju špansku granicu.

Podsećamo u Maroku nije bilo rata preko 70 godina, ali migrnati pokušavaju da se predstave kao izbeglice i traže azil u Evropi.

Danas/Newsflash

Check Also

Bela kuća: Svi lovci F-16 prebačeni u Kijev biće raspoređeni na teritoriji Ukrajine, ne u inostranstvu!

Bela kuća je stavila tačku, na spor oko lokacija lovaca F-16 koji se prebacuju u …