DO SADA NEVIĐEN OBRT: Rusija ima novo nalazište nafte – Postaju najveći lider u istoriji

Šef ruskog naftnog giganta „Rosnjeft“ Igor Sečin je tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom saopštio da počinje praktična realizacija projekta „Vostok oil“.

„Pre svega želim da Vam zahvalim na pažnji i podršci koju pružate projektu. Posebno smo Vam zahvalni na usvajanju zakona koji je stvorio  investicione olakšice za projekat. To je omogućilo da se formira efikasan ekonomski model. I sada Vas sa velikim zadovoljstvom obaveštavam da počinje praktična realizacija projekta“, rekao je Sečin, obraćajući se ruskom predsedniku Putinu.

Projekat „Vostok oil“ predviđa formiranje nove naftne i gasne provincije na poluostrvu Tajmir (najseverniji deo kontinentalne Azije). Resursna baza projekta je ogromna i iznosi oko pet milijardi tona nafte. „Vostok oil“ objedinjuje resursnu bazu najvećih nalazišta Vankorskog klastera i drugih perspektivnih naftnih polja na severu Krasnojarskog kraja i Zapadno-Irkinsko naftno polje.

S obzirom na značajne logističke prednosti i visokokvalitetnu naftu, stručnjaci ocenjuju da je ovaj projekat budućnost ne samo ruske, nego i svetske energetike.

Analitičari procenjuju da je vrednost projekta od 75 do 115 milijardi dolara, što ga čini pravim magnetom za investitore.

Projekat će obuhvatiti izgradnju 15 industrijskih naselja, tri aerodroma, dva pomorska terminala. Zbog rada na projektu postoji mogućnost otvaranja oko 100.000 radnih mesta. Za potrebe projekta već je naručena izgradnja 10 tankera, a planirano je da se napravi 50 plovila različite klase.

Predviđa se da bi „Vostok oil“ do 2024. godine mogao da osigura isporuku 25 miliona tona nafte na tržište, a do 2030. godine. isporuku 115 miliona tona nafte.

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …