Na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” nova metoda za ukljanjanje kamenca u krvnim sudovima

Kalcijumske naslage u srčanim i perifernim arterijama ugrožavaju život pacijenata, za stručnjake Instituta za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje” bio je to izazov – da ih uklone primenom specijalne procedure

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje”, uz poštovanje svih epidemioloških mera, specijalisti nastavljaju da u operacionoj sali uvode nove kardiovaskularne tehnologije.

Tako su prekjuče prvi put u ovoj ustanovi izvedene dve, medicinskim rečnikom nazvane intravaskularne litotripsije (IVL). Pacijentu, starom 69 godina, urađena je periferna, a sedamdesetdvogodišnjoj pacijentkinji iz Novog Pazara koronarna intravaskularna litotripsija. Nakon uspešno izvedenih procedura pacijenti se dobro osećaju.

Pacijenti s teškom koronarnom i perifernom arterijskom bolešću, kod kojih su dijagnostifikovana čvrsta kalcifikovana suženja zidova krvnih sudova, a koja se ne mogu otkloniti standardnom dilatacijom, dobijaju ovom procedurom rešenje za svoj životno ugrožavajući problem.

– Prvu proceduru intravaskularne lititripsije obavili smo na 99 odsto zapušenoj butnoj arteriji pacijenta kod koga smo, nakon prethodnog skenerskog pregleda, uočili ozbiljne kalcijumske naslage, koje standardna dilatacija ne bi mogla da savlada.

Zato smo se odlučili za perifernu intravaskularna litotripsiju, koja podrazumeva razbijanje kalcijumskih naslaga u srčanim i perifernim arterijama pomoću specijalnog uređaja koji se sastoji od generatora talasa i balon katetera različitih dimenzija.

Princip je da se balon plasira u kalcifikovanu arteriju, naduva se na niske atmosfere, a zatim se putem generatora šalju salve zvučnih talasa, koje u kontaktu s kalcijumom, u zidu krvnog suda, prave mikropukotine.

Kad zvučni talasi „uzdrmaju” čvrstu kalcijumsku armaturu na zidovima krvnog suda i naprave mikropukotine, time su, zapravo, stvoreni uslovi za izvođenje konvencionalne balon dilatacije i adekvatnu ekspanziju stenta u srčanoj ili perifernoj arteriji – objašnjava prof. dr Dragan Sagić, upravnik Odeljenja za invazivnu i interventnu kardiovaskularnu dijagnostiku Instituta ,,Dedinje”.

Ovaj stručnjak dodaje da je suština ove nove procedure u tome što ultrazvučni talasi koje emituje specijalni uređaj ne oštećuju fine mekane strukture krvnog suda, već deluju samo na one tvrde kalcijumske ploče, koje ne dozvoljavaju aktivno širenje balona i kvalitetnu dilataciju zapušenog krvnog suda i postavljanje stenta.

Ovu prvu perifernu litotripsiju, uz prof. dr Dragana Sagića, uradio je interventni radiolog dr Želimir Antonić, sa stručnim timom u kome su bili dr Vladimir Kovačević, dr Vladimir Mihajlović, Konstantin Biron, Ljubica Vukosavljević i Dragica Marjanović.

– Kalcifikacije predstavljaju ogroman problem kod izvođenja interventnih procedura zbog toga što onemogućavaju prolaz vodič – žice i balona, kao i plasiranje stenta, pa medicinska tehnologija traga za što adekvatnijim metodama eliminacije tih krečnih „bedema” u krvnom sudu.

Mi već primenjujemo rotablaciju, koja poput svrdla skida kamenac sa zidova krvnih sudova, primenjujemo različite balone koji imaju visoke pritiske, balone sa sečivima koji režu kalcijum na očekivanim mestima, kako ne bi pukao i napravio rupturu krvnog suda.

Prednost ove metode je u tome što ne postoji aktivno drobljenje kamenca u lumenu, koje bi moglo izazvati opasnost od širenja okrunjenih krečnih naslaga i začepljenja perifernih krvnih sudova, odnosno, kada su u pitanju srčane arterije, opasnost od širenja u distalne delove.

Kod primene ove nove metode nije bilo problema ni u donjim ekstremitetima, niti je bilo distalne embolizacije. Ukoliko se tokom dijagnostike na skeneru ili angiografiji uoči masivan kalcijumski plak, u tom slučaju se unapred razmatraju tehnike kojima će se izbeći neželjeni efekti – pojašnjava prof. dr Sagić.

– Uspostavljanje normalnog protoka kroz krvne sudove za pacijente je rešenje svih njihovih tegoba izazvanih suženjem krvnih puteva „zacementirnih” kamencem. Pacijent kod kojeg je upravo primenjena ova nova metoda prethodno je, zbog začepljene arterije, imao jake bolove u nozi. Njegovi periferni sudovi su sada u potpunosti prohodni – dodao je dr Želimir Antonić.

U drugoj sali je urađena i intravaskularna litotripsija koronarne arterije, koju su izveli interventni kardiolozi dr Dragan Topić i dr Mihajlo Farkić, u čijem timu su bili rendgen tehničar Veliborka Banjac i instrumentarka Dragica Marjanović.

– Kod ove procedure je veoma važno dobro pripremiti kalcifikovanu leziju za neometano plasiranje stenta. Kad nema kalcifikata, plasiranje stenta je moguće bez ovakvih priprema – objašnjava dr Dragan Topić i kaže da se u Evropi intravaskularana litotripsija radi već četiri godine, ali kako duhovito kaže: – Evo, mi smo je uradili prvi u svom kraju.

– U Americi je tek pre nekoliko dana ova procedura odobrena jer Amerikanci vole da sve dobro, dobro istestiraju. U našem regionu ovu proceduru na koronarnim arterijama uradio je Institut u Kamenici, a mi smo prvi koji smo je uradili i na perifernom krvnom sudu – istakao je dr Topić.

– Ovaj metod se može primeniti i kod pacijenata koji imaju prethodno ugrađen stent, ali koji nije mogao biti dovoljno ekspandiran, da bi se nakon intravaskularne litotripsije postigao optimalan angiografski rezultat – napominje dr Mihajlo Farkić, zadovoljan ishodom tek primenjenih procedura na Institutu ,,Dedinje”. A kako i ne bi, kad znamo da je ogroman broj pacijenata s izuzetno kalcifikovanim krvnim sudovima i u životno ugroženom statusu, a kojima će nova procedura omogućiti minimalno invazivni pristup lečenju, umesto teške hirurgije.

(politika.rs)

Check Also

Tragedija na Kosmaju: PSI IZUJEDALI ČOVEKA DO SMRTI, ŽENA U TEŠKOM STANJU!

Više pasa su danas na Kosmaju izujedala čoveka, koji je preminuo, od posledica napada. Napadnuta …