Da li papa Franja pakuje kofere i napušta tron?

Vrhovni poglavar rimokatoličke crkve papa Franja bi mogao uskoro da napusti tron, kao što je to učinio i njegov prethodnik, papa Benedikt XVI, navodi vatikanski analitičar Frederik Munje, piše “Nezavisimaja gazeta”.

U februaru je objavljena njegova knjiga „Papa, koji je želeo da promeni crkvu“, koja opisuje život poglavara rimokatoličke crkve, 84-godišnjeg Horhea Maria Bergolja. Autor donosi zaključak da je „moguće, da je papa Franja već prošao ceo put“.

„Papa se danas može nazvati krhkim osamdesetogodišnjim detetom. Nedostaje mu deo pluća, hramlje, ima išijas i, uopšte, težak mu je život. Od trenutka kada je izabran za papu, ni jednom nije bio na odmoru. Mnogo radi i sada se u Vatikanu oseća kao u kavezu, jer više ne može da ga napušta. Ne bi me iznenadilo da 2021. godine podnese ostavku“, zaključuje Munje.

Zaista, od početka godine papa Franja je sve češće propuštao svečane mise, delegirajući ih različitim kardinalima. U pres službi poglavara rimokatoličke crkve su to objasnili lošim zdravstvenim stanjem pape.

Zdravstveno stanje nisu povezali sa vakcinacijom protiv virusa korona, koju je Franja dobio sredinom januara, već sa upalom karličnog nerva. Lekari su mu u februaru prepisali i strogu dijetu.

Pretpostavka da će se Franja odreći svoje funkcije odavno je aktuelna. U decembru 2020. godine špansko izdanje „Evro vikli“ pozivajući se na izvore u Vatikanu, pretpostavilo je da će papa podneti ostavku odmah posle Božića.

Takve glasine je i sam Bergoljo plasirao još 2013. godine, neposredno nakon što je izabran za kardinala, rekavši da ne računa na dugi pontifikat i da bi mogao, poput Benedikta XVI, podneti ostavku ako mu zdravstveno stanje ne dozvoli da bude efikasan na papskom prestolu.

Potrebno je napomenuti, da je Benedikt XVI bio papa sedam godina i 315 dana, a 13. marta ove godine papa Franja će obeležiti osam godina na funkciji pape.

Međutim, prema svemu sudeći, on još ne planira da napusti svoju funkciju, a ako se pakuje, to će značiti da ide u Irak, jer je predviđena pastoralna poseta ovoj zemlji u proleće.

Check Also

Da li je era podmornica završena?

Tradicionalne podmornice nisu mnogo stare, piše The National Interest. Kako tehnologija napreduje, preti im ista …