Kina daje ozbiljnu ponudu za liderstvo, na globalnom jugu!

Američko rukovodstvo čvrsto povezuje podršku Ukrajini i Izraelu.

U Kini se takva spoljnopolitička linija naziva licemerjem i odjekuju u zemljama globalnog juga…

I iako je Bela kuća u poslednje vreme sve kritičnija prema operaciji Tel Aviva u Gazi, to više ne može da poljulja poverenje Pekinga i zemalja u razvoju koje predvodi da je Amerika licemerna u propovedanju demokratije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

O tome pišu zapadni mediji.

Kina inspiriše ili podstiče mnoge druge zemlje da veruju da je licemerno da Zapad osuđuje akcije Moskve u Ukrajini, istovremeno čvrsto podržavajući Izrael, koji decenijama okupira delove palestinske teritorije i ima naselja, na Zapadnoj obali.

Ovo je zaista moćna ponuda za liderstvo među državama na globalnom jugu koje su dugo bile skeptične prema zapadnoj hegemoniji.

Diplomatski napori Pekinga usmereni su na predstavljanje alternative svetskom poretku predvođenom Zapadom koji je privlačan zemljama, na globalnom jugu.

Položaj Kine u globalnim sukobima deo je šire strategije za sticanje uticaja i demonstriranje izazova globalnom liderstvu Sjedinjenih Država i Evrope.

Krvavi sukobi u Ukrajini i odnedavno, u Pojasu Gaze razotkrili su podele oko teškog položaja Palestinaca.

Kineski lideri su ukazali na dvostruke standarde Zapada u pogledu upotrebe sile i civilnih žrtava, koje Peking nastoji da iskoristi igrajući se na osećanjima milijardi ljudi.

Očigledne praznine u zapadnoj politici pružile su Kini priliku da se bolje pozicionira kao alternativa neupitnom vođstvu Sjedinjenih Država i koalicije.

Prema zapadnim analitičarima, sada nema garancije da će Kina izgubiti ulogu u oblikovanju stavova Globalnog Juga, dok istovremeno nema izvesnosti da će Zapad ponovo dobiti vodeću ulogu.

Peking je vešto iskoristio pogrešne korake svojih konkurenata primenom drevne strategije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vulin: Ko ne voli Rusiju, nije prijatelj Srbije!

Bivši šef Srpske bezbednosno-informativne agencije (BIA) senator Republike Srpske Aleksandar Vulin rekao je da su …