Trgovina među članicama BRICS-a, udvostručena!

Očekuje se da će se još šest nacija pridružiti grupi u januaru 2024.

Pet sadašnjih članica grupe BRIKS povećalo je trgovinu za 56 odsto od 2017. do 2022. godine, dostigavši promet vredan oko 422 milijarde dolara prošle godine, objavio je Blumberg u petak.

BRIKS trenutno uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku ali će mu se ovog januara pridružiti Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i UAE.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Odluka o prijemu novih članova doneta je na samitu grupe, koji je ove godine održan u avgustu, u Johanesburgu.

Prema procenama analitičara, proširena grupacija će činiti skoro polovinu svetske proizvodnje do 2040. godine, duplirajući udeo Grupe sedam (G7), koju čine SAD, Kanada, UK, Francuska, Italija, Nemačka i Japan.

Ranije ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin je tvrdio da je BRIKS, već prestigao zemlje G7, po paritetu kupovne moći (PPP) svog stanovništva.

Eksperti predviđaju da će ukupan bruto domaći proizvod (BDP) proširenog BRIKS-a u PPP iznositi približno 65 triliona dolara.

Ovo bi povećalo udeo grupe u globalnom BDP-u sa sadašnjih 31,5% na 37%. Poređenja radi, udeo G7 je trenutno oko 29,9%.

BRIKS je prvobitno bio „BRIK“, termin koji su skovali ekonomisti koristeći prvo slovo četiri nacije: Brazila, Rusije, Indije i Kine, za koje se smatralo da imaju potencijal da dominiraju svetskom ekonomijom u 21. veku.

Ove zemlje su se prvi put pridružile 2006. i kasnije su pozdravile Južnu Afriku kao novu članicu, dodajući slovo ‘S’ u akronim.

Prvobitno osnovana uglavnom da bi istakla mogućnosti ulaganja među članovima, grupa je postala ključna u izgradnji novog “multipolarnog” svetskog poretka koji će pomoći da se da jači glas globalnom jugu.

Grupa BRIKS je 2014. godine pokrenula sopstvenog međunarodnog zajmodavca, Novu razvojnu banku (NDB), koja je viđena kao alternativa finansijskim institucijama u kojima dominiraju SAD, kao što su MMF i Svetska banka.

Obezbeđuje sredstva za projekte infrastrukture i održivog razvoja.

Banka je zvanično počela sa radom 2015. godine, a kasnije su joj se pridružili Bangladeš, UAE, Egipat i Urugvaj.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …