Sami sebi stavili jevrejske trake: U Izraelu kovid bedževi za vakcinisane

Svetski prvak u vakcinaciji, Izrael, kreće u kontroverzni projekat kovid-bedževa koji će svojom bojom označavati da li je osoba pelcovana ili nije i tako onima koji jesu omogućavati ulazak u restorane ili na koncerte.

Poslednjih dana, zvanično se najavljuje raspored izlaska Izraela iz trećeg karantina od početka pandemije, zahvaljujući intenzivnoj kampanji vakcinacije koja je od zemlje napravila malu „svetsku laboratoriju“, prenosi Indeks.

Do sada je vakcinisano četiri miliona Izraelaca, ili 45 odsto stanovništva, od kojih je 2,6 miliona primilo i drugu dozu, prema poslednjim podacima ministarstva zdravstva, što je najveća stopa vakcinisanih na svetu.

Vodeći državni fond zdravstvenog osiguranja „Clalit“ sproveo je istraživanje na 1,2 miliona pelcovanih vakcinom Fajzer/Bionteh, utvrdivši njenu delotvornost od 94 odsto.

Uz delotvornu vakcinu i visok procenat pelcovanog stanovništva, vlasti predviđaju da postupno od nedelje otvaraju teretane, trgovačke centre, restorane i kafiće.

Sistem bedževa

Ali ne za sve. Vlada je najavila sistem bedževa: ljubičaste za one koji nisu vakcinisani ili su primili samo jednu dozu i zelene za one koji su primili i drugu dozu ili su preboleli kovid.

Trgovački centri, knjižare, muzeji, kafići i neka mesta za verske službe biće otvoreni za „ljubičaste“, dakle za sve.

Check Also

EVROLIGA: Crvena zvezda Beograd nam dostavila lažna dokumenta! – Da smo znali, ni Vildosa ne bi igrao!

Saga oko dolaska Fakunda Kampaca u Crvenu zvezdu, kao da nema kraja. Evroliga je izdala …