Milivojević: Čestitka Bajdena je znak kojim putem će ići SAD

Čestitka predsednika SAD Džozefa Bajdena upućena za Dan državnosti prva je jasna naznaka kako nova administracija SAD vidi svoje odnose sa Srbijom.

“Pominjanje fokusiranosti na međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova ne treba da iznenadi jer je u pitanju kontinuitet američke politike za priznanjem kosovske nezavisnosti, u kojem treba očekivati dalji nastavak politike pritiska na Srbiju”, kaže diplomata u penziji Zoran Milivojević.

“Možemo očekivati dalji pritisak ne samo američke administracije nego i svih struktura unutar EU koje se zalažu za to da Srbija prizna Kosovo. I drugo, možemo ocekivati usmeravanje budućih pregovora Beograda i Prištine prema tom pitanju na način kako odgovara isključivo američkim interesima”, naglašava Milivojević.

Kaže da u čestitci postoje i druge značajne namere i izdvaja fokusiranje na tri stvari – na ekonomske odnose, stabilnost u regionu i demokratske vrednosti.

“Fokus na ekonomskim odnosima je nešto što je kontinuitet sa potpisanim u Vašingtonskom sporazumu, stabilnost u regionu možemo tumačiti kao cilj američke politike da se reše pitanja KiM i BiH, ali na liniji strategije da ceo region uđe u evroatlantske strukture, a ”demokratske vrednosti” su nešto što će biti spoljnopolitička strategija nove administracije da radi na vraćanju SAD na dominantnu poziciju u međunarodnim odnosima”, ocenjuje diplomata.

Milivojevic smatra da treba očekivati i vezivanje SAD za ”99. godinu i NATO “intervenciju”, kao i na rezultat te intervencije uz, kako navodi, težnju da se pitanje Kosova “definitivno zaokruži”.

“Srbiji ništa drugo ne preostaje osim da ostane dosledna u poštovanju svojih političkih stavova. A to znači da nema priznanja, nema pristupa sa maksimalističkih pozicija za koje se zalaže Priština”, zaključuje Milivojević.

(Tanjug)

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …