Kako je sastanak u “Moskvi” odlučio novog patrijarha

Juče je izabran novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Porfirije Perić. No, pravi “izbor”, kažu izvori Nova.rs, dogodio se noć ranije, kada je u hotelu “Moskva” održan sastanak grupe episkopa, a na dnevnom redu je bilo samo jedno pitanje – “kako ćemo glasati na Izbornom saboru”.

Pomenuti sastanak vodili su episkop bački Irinej Bulović i njegovo duhovno čedo, novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, što je ujedno bio i uvod u dan koji će ostati upamćen po tome što je SPC dobila svog 46. poglavara.

Sastanku u “Moskvi”, između ostalog, prisustvovao je i episkop banjalučki Jefrem, koji se sutradan, sticajem okolnosti, zajedno sa Bulovićem i Porfirijem našao među tri kandidata čija su se imena našla u kovertama za kandidate.

Uz to kako glasati, izvori našeg portala su istakli da se rasprava vodila i o tome kako će se rasporediti dva glasa koja je episkop šabački Lavrentije usled odsustva ostavio na poverenje episkopu Irineju (jedan glas) i zvorničko-tuzlanskom Fotiju (jedan glas).

Sutradan, kad je autobus sa episkopima iz Patrijaršije uveliko bio ispražnjen, a vladike u Hramu se pripremale za litrugiju, bilo je upadljivo odsustvo dela arhijereja koje su predvodili Irinej i Porfirije. Sačekavši da se episkopi koji čine drugu struju okupe, pomalo i teatralno, vladike i budući patrijarh su se priključili molitvenoj liturgiji dvadesetak minuta kasnije, da bi nakon toga zajednički otišli u parohijski dom Hrama na doručak.

Nakon obeda usledio je Izborni sabor i vrata Hrama su se zatvorila, dok se obezbeđenje postaralo da niko ne priđe kripti unutar koje se većalo o novom prvom čoveku Srpske pravoslavne crkve.

Međutim, odatle su, s vremena na vreme, dopirale informacije o različim imenima koja su se navodno našla u krajnjem izboru – Hrizostomu, Jefremu, Longinu, Joanikiju. Ređale su se informacije, mahom neproverene, da bi u jednom trenutku jedan od sveštenika saopštio da su se među kandidatima za patrijarha našli Irinej Bulović, Porfirije i episkop banjalučki Jefrem.

Ubrzo nakon te informacije, pojavio se i arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac koji je uz pomoć drugih sveštenika ušao u kriptu, čime je postalo jasno da se izbor poglavara SPC bliži kraju. I tako je i bilo, iz kripte je petanestak minuta kasnije stigla vest da je Porfirije izabran za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

“Dostojan” – pevali su svešetenici koji su pratili novoizabranog patrijarha u prvoj njegovoj šetnji u svojstvu prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve, gde je upriličena večera za vladike koji su učestvovali na Izbornom saboru.

(nova.rs)

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …