Preteća poruka iz Moskve: Rusija spremna da prekine odnose sa Evropskom unijom – ako Brisel to želi

Rusija je spremna da prekine odnose sa Evropskom unijom, ali ako se to dogodi, to će biti izbor Brisela, a ne Moskve, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Već godina, decenija, naša pozicija je bila iskrena, otvorena, transparentna i, po mom mišljenju, veoma jasna – mi smo za saradnju. Postoji samo jedan detalj: ne bi bilo loše da ta pozicija bude ravnopravna, obostrano korisna i sa međusobnim poštovanjem. Na osnovu čega? Na osnovu međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija“, prokomentarisala je Zaharova, na Jutjub kanalu „Antonimi“, izjavu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova o spremnosti Rusije da prekine odnose sa EU.

Ona je naglasila, da je Rusija uvek više volela da razvija saradnju i nikada nije težila da prekine veze sa Evropskom unijom.

„Reč ‘spreman’ ima dva značenja. Spremni smo da mi to iniciramo, tome težimo? Ne, tome nikada nismo težili i to smo iz godine u godinu potvrđivali na svim nivoima. Da li smo spremni, ako Evropska unija predloži, jer o tome govori skoro svakodnevno? Spremni smo, ako je to njihov izbor, ali to nije naš izbor“, dodala je Zaharova.

Prošle nedelje je Sergej Lavrov izjavio, da je Moskva spremna da prekine odnose sa EU, u slučaju da Brisel uvede sankcije, koje stvaraju rizike za osetljiva područja privrede.

Kasnije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao, da su izjavu Lavrova pogrešno interpretirali, jer Rusija neće biti inicijator prekida odnosa, ona želi da razvija odnose sa EU.

Ministarstvo spoljnih poslova objasnilo je reči Lavrova na sličan način. U Evropskoj uniji su odbili da komentarišu ovu izjavu, napominjući da su reči šefa ruskog Ministarstva spoljnih poslova i objašnjenja Kremlja „uzeti u obzir“.

Lavrov je istovremeno napomenuo da Rusija nema problema u odnosima sa većinom evropskih zemalja.

Podsetimo, prošle nedelje je EU objavio da postoji mogućnost za uvođenje novih sankcija prema Rusiji. To se dogodilo posle posete šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja Moskvi, po čijem mišljenju Rusija „nije opravdala očekivanja“ i „nije postala moderna demokratska zemlja“.

Nezavisni analitičari međutim tvrde da je došao trenutak kada Rusiji Evropska Unija nije više potrebna jer su sve kapacitete okrenuli Aziji i Kini.

Rusija je sada posle decenije pripreme spremna da otpiše verolomnu Evropsku Uniju kao partnera. EU nema više šta da ponudi Moskvi.

Check Also

Medvedi doseljenici iz Ukrajine, počeli da napadaju ljude u Slovačkoj!

U Slovačkoj su učestali slučajevi napada na ljude, od strane medveda prevezenih u Evropu iz …