Američki analitičar: Partnerski odnosi sa Rusijom su mogući samo pod uslovima Moskve

Rusija bi želela ukidanje zapadnih sankcija i uspostavljanje konstruktivnih, čak i partnerskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali neće zbog toga poći na jednostrane ustupke i pristaće na izgradnju takvih odnosa samo pod svojim uslovima, piše generalni direktor časopisa „Nešenal interest“, američki politikolog Dmitrij Sajms.

„Budućnost odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u velikoj meri zavisi od Amerike. Ako Sjedinjene Američke Države ne mogu da pristanu ni na šta drugo osim na nepobitnu hegemoniju, onda će Rusija nesumnjivo postati ozbiljna prepreka i predstavljati izazov“, uveren je stručnjak.

Prema njegovom mišljenju, sankcije bi mogle biti „korisno sredstvo“ za Vašington ukoliko im cilj nije samo „izolacija i slabljenje Rusije“, već pokušaj „da se ponašanje Rusije učini fleksibilnijim“.

Sajms smatra da bi Moskva želela da zapadne sankcije budu ukinute.

„Međutim, da bi ovakav pristup funkcionisao od Moskve se ne mogu očekivati ozbiljni ustupci uzalud se nadajući da će Zapad kasnije učiniti recipročne korake“, rekao je on.

Kako navodi autor članka, takav scenario bio bi sličan onome što se dogodilo krajem 1980-ih „u vreme (Mihaila) Gorbačova“.

„Insistirati na tome da Moskva ponovi ono što mnogi Rusi smatraju neuspehom i ponižavajućim pristupom značilo bi pomešati želje sa stvarnošću“, uveren je politikolog.

Prema njegovom mišljenju, Moskva teži „konstruktivnijim, čak i partnerskim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama“, ali će takve odnose graditi samo „pod svojim uslovima“.

„Bez obzira na njene namere, Rusija ostaje važna zemlja za Ameriku, a prema jednom ključnom kriterijumu i najvažnija: to je jedina zemlja sposobna da fizički uništi Sjedinjene Američke Države“, podsetio je Sajms.

Check Also

Blumberg: Moskva je dobila žitnu bitku, a Zelenski je iz zamke, direktno iskočio na stranu Rusije!

Ukrajinsko rukovodstvo je zamišljalo sebe neranjivim i izgubilo svoje obale. Saveznici, uključujući Sjedinjene Države i …