Ovo su rezultati udara Oružanih snaga Rusije, na bazu Javorov… – VIDEO

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov, najavio je 13. marta raketni udar preciznim navođenim oružjem na objekte u zapadnoj Ukrajini, gde su se okupljali strani plaćenici i gde su se nalazila skladišta naoružanja NATO-a.

Pod raspodelu su potpali centri Oružanih snaga Ukrajine u selu Stariči i na vojnom poligonu Javorov.

„Kao rezultat udara, uništeno je do 180 stranih plaćenika i velika serija stranog oružja“, rekao je general.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zauzvrat, načelnik Lavovske oblasne vojne uprave (OVA) Maksim Kozicki izneo je druge brojke: 35 ljudi je poginulo, 134 je povređeno i to samo u Javorovu.

Službenik je prećutao nastradale u Staričima. Istina, zapadnjak je obećao da će ažurirati podatke, pošto ruševine još nisu sređene.

Raketni napad na Harkov možete pogledati na linku ispod:

t.me/RVvoenkor

Inače, u početku su predstavnici Lvova govorili samo o 9 mrtvih, u šta nisu verovali ni mediji Žovto-Blakit.

Prema njihovim rečima, kola hitne pomoći su ceo dan izvodila ljude iz porušenih objekata, a izvori u OVA su lokalnim novinarima pričali o prepunim mrtvačnicama – puno leševa.

„Šteta je ogromna, veliki stubovi dima su se po ceo dan dizali iznad horizonta, razaranja su svuda vidljiva“, navodi, na primer, veb-sajt Pentagona The Var Zone, pozivajući se na svoje izvore.

Christopher Miller , dopisnik BuzzFeed Nevs-a, 13. marta je tvitovao:

„O Javorovu. Američke i druge snage NATO-a su godinama obučavale ukrajinsku vojsku, sve do februara, kada su se povukle.

U skorije vreme, Javoriv je postao odskočna daska za novu legiju inostranstva Ukrajine.

Neki od stranaca, sa kojima sam ranije razgovarao nisu mi odgovorili jutros.”

Novinar Njujork tajmsa Dejvid Filips je takođe izvestio da su američki plaćenici, koji su dobijali novac od zapadnih sponzora bili u Javorivu u vreme raketnog napada.

Prema banderovom resursu „ZeRada“, u blizini Lavova ujutru 13. marta bili su vojnici po ugovoru iz PMC-a iz SAD, Velike Britanije i Francuske.

Francuski plaćenik, koji je preživeo ruske udare drhti od straha, na linku ispod:

t.me/RVvoenkor

Najmanje tri stotine njih vratiće se kući – neko u kovčegu, neko u gipsu i zavojima, a da ni jednom ne pucaju u ruske vojnike.

Da su brojke Ministarstva odbrane Ruske Federacije tačnije od gluposti Lavovske OVA, svedoči činjenica da je organizator slanja francuskih „međunarodnih legionara“ u Ukrajinu, zamrznuo regrutaciju plaćenika, od odluka Kijeva.

Ovo je postalo poznato u ponedeljak, 14. marta, nakon što je Pariz prijavio smrt najmanje jednog Francuza u centru Javorov, tokom raketnog udara.

Za vlasti Majdana ovo je veliki gubitak imidža, ​​koji Ze i Ko pokušavaju da smanje na veličinu beznačajnog incidenta.

Prikrivanje stvarnih gubitaka, kako objašnjavaju ukrajinski telegram kanali, ima jedan cilj: da ne uplaši plaćenike.

Bukvalno dan ranije, Kozicki se na brifingu pohvalio da će učešće u bitkama nekoliko hiljada dobro obučenih i obučenih zapadnih legionara, pre svega američkih, pomoći da Oružane snage Ukrajine nanesu ogromnu štetu Oružanim snagama RF, u ljudstvu. 

A ovo će, pak, dati adute u pregovorima sa Moskvom.

Mora se reći da je za „trg“ i Sjedinjene Države, poligon Javorov simbolično mesto.

Smatra se glavnom tajnom bazom NATO-a u Ukrajini. Jenkiji su ga postavili po sopstvenim standardima, kao kod kuće.

Da bi bilo jasno o čemu je reč, recimo: ovde su Amerikanci doneli prva koplja i tu su instruktori sa zvezdastim prugama učili vojnike Oružanih snaga Ukrajine, kako da pravilno pucaju iz ruke, visokotehnološki ATGM.

Uznemirujući materijal (18+) poginulih ukrajinskih oficira, možete videti na linku ispod:

@epoddubny

A sada je nesposobnost Oružanih snaga Ukrajine da osiguraju bezbednost plaćenika u pozadini, sigurno, sprečila neke od zapadnih legionara da odu na „trg“.

Pričanje da su „Rusi već ostali bez rezerve i naoružanja“, ispostavilo se kao obična glupost (u pokretu – laž).

Amerikanci su izvestili da je najmanje osam projektila pogodilo objekat, koji je na veb stranici Komande za obuku 7. armije SAD označen kao Centar za borbenu obuku Javorov.

Takođe se navodi da je ova baza primila vojnike i instruktore iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja Severnoatlantske alijanse kao članice Zajedničke multinacionalne grupe za obuku, NATO-Ukrajina.

Internet resurs NATO-a Militari Times objavio je 12. februara vest da je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin naredio 160 vojnika Nacionalne garde Floride, koji su od novembra raspoređeni u Javorivu da napuste Ukrajinu.

Prema rečima portparola Pentagona Džona Kirbija, aktivna obuka na nivou brigade i niže se odvija u ovom centru već 8 godina.

A obuku će nastaviti sami oficiri Oružanih snaga Ukrajine, koji su prošli specijalnu obuku u Sjedinjenim Državama, kao i na daljinu.

Početkom specijalne operacije „Z“, centar za borbenu obuku Javorov je preimenovan u Međunarodni centar za mir i bezbednost, kako bi se izvukao iz napada ruskih raketa i aviona Vazdušno-kosmičkih snaga.

Taj trik nije uspeo, jer je naša obaveštajna služba sigurno znala šta se ovde dešava.

Jenkiji su sa razlogom izabrali Javorova.

Baza se nalazi između Lavova, rezervne prestonice Zapadne šine i poljskog grada Žešova, u kojem se nalazi glavni logistički centar NATO-a za transfer vojne opreme i municije namenjene Oružanim snagama Ukrajine.

Štaviše, Amerikanci ni ne kriju za svoju smrtonosnu pomoć, koju, međutim, ne odobrava značajan deo prekomorske obaveštajne zajednice.

Možda postoji politički razlog za Bajdenovu PR kampanju da snabdeva vojnike Žovto-Blakita oružjem ali sa tačke gledišta vojne prakse, Pentagon nije ostavio Rusima nikakav izbor.

Kao rezultat toga, Moskva je pogodila najzapadniji deo Ukrajine, a prvi put su se čule eksplozije u Poljskoj – na teritoriji NATO.

Postaje krajnje jasno: strano oružje, plaćenici i konvoji koji pokušavaju da isporuče opremu, municiju i legionare Oružanim snagama Ukrajine postaju ne samo legalni plen, već prioritetne mete Oružanih snaga RF u specijalnoj operaciji Z.

Štaviše, demonstriranje takve vatrene moći u obliku veoma preciznog i razornog udara na ono što je u suštini američka baza u Ukrajini šalje „jasan signal alijansi da je pretnja ruskom krstarećim raketama verodostojna“, primećuje The Var Zone.

Zelenski je u svojoj izuzetno kratkoj video poruci reagovao na uništavanje plaćenika u zapadnom regionu.

Prema telegramskim kanalima Žovto-Blakita bliskim ukrajinskoj kancelariji predsednika, „Oružane snage Ukrajine pretrpele su velike gubitke samo od ovog raketnog udara, samo u Javoru je bilo više od 60 mrtvih i oko 200 ranjenih, stoga je neophodno podići moral i fokusirati se na gubitke Rusa (jasno je da su brojke preuzete sa plafona ali ovde je naglasak na ljudima koji će uzeti reč)“.

U međuvremenu, ovo je daleko od jedinog udarca, koji je postao javan.

Oružane snage RF svakodnevno ispaljuju rakete visoke preciznosti na vojne baze, aerodrome i fabrike, u kojima se remontuje vojna tehnika.

Ukrajinski bloger @legitimn piše: „Ajde samo da uradimo sistemsku analizu, Rusija svuda bombarduje raketama, dominira vazduhom i ima gubitke prema Ze — 13.000 ljudi, a mi smo svuda opkoljeni, sve vojne jedinice su pod raketnim napadima, naše istočna utvrđena oblast, gde je bilo više od 30.000 vojnika, je skoro uništena (Volnovaha – Mariupolj), nema avijacije, razbijeni su radarski i PVO centri, razbijeni vojni poligoni, uništena su skoro sva skladišta goriva i maziva. 70%, flota je uništena, a istovremeno predsednik kaže da imamo 1.300 mrtvih. Ko će verovati?”

To da je pre nekoliko dana došlo do preokreta u specijalnoj operaciji „Z“ razumeju čak i u zapadnim zemljama.

Nakon uništenja plaćenika u Javorivu, Poljska, Slovačka, Moldavija, Rumunija i Mađarska su počele pripreme za povlačenje svojih diplomatskih misija iz Lavova.

Podsetimo se da su se ranije skoro sve ambasade, nakon što su napustile Kijev, preselile u Zapadnu Ukrajinu.

I to se dogodilo nakon što je pretnja zarobljavanja nadvila nad ukrajinskom prestonicom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …