Uvlačenje EU lakeja: EU pozvala svog ambasadora na Kubi da objasni zašto je potpisao pismo Bajdenu

Evropska unija pozvala je svog ambasadora na Kubi Alberta Navara da objasni zašto je potpisao kontroverzno pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, u kojem se od njega traži da ukine sankcije Havani i da počne da normalizuje odnose sa tom ostrvskom državom.

Portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela rekao je da je od Navara zatraženo da „dođe u Brisel i pruži objašnjenja“, navodi briselski portal Politiko.

Borelov portparol Peter Stano kazao je da je Unija tražila od Navara i „da dostavi belešku sa detaljima o tom slučaju“, ali nije odgovorio na pitanje da li će Navaro biti opozvan.

Borel je pozvao Navara u Brisel nakon što mu je 16 poslanika Evropskog parlamenta ove nedelje poslalo pismo, tražeći od njega da opozove ambasadora na Kubi.

Poslanici su u pismu Borelu kritikovali nekoliko Navarovih poteza, pre svega njegovu „neprihvatljivu inicijativu“ ovog meseca, kada je potpisao otvoreno pismo Bajdenu, pozivajući ga da „lično preduzme operativnu akciju“ na ukidanju trgovinskog embarga Kubi i ograničenjima u vezi s putovanjima na ostrvo.

U pismu koje je Navaro potpisao SAD su pozvane da „prestanu da budu neprijateljski sused“ Kubi i da „prestanu da se mešaju u unutrašnja pitanja“ Kube.

Borel je ovog meseca lično kritikovao američki embargo Kubi, na konferenciji za novinare sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Moskvi.

Međutim, činjenica da je jedan diplomata Unije, najverovatnije na sopstvenu inicijativu potpisao pismo sa zahtevima američkom lideru, bila je znak za uzbunu.

Poslanici EP su naveli da se ambasador obratio vladi treće države, prijatelja i saveznika EU, za koju nije akreditovan, i zatražili da on „smesta bude zamenjen“.

Pismo Bajdenu potpisali su uglavnom obični Kubanci, među kojima su umetnici, profesori, novinari i studenti, navodi Politiko.

(Beta)

Check Also

The Wall Street Journal: Šolcovo samopouzdanje je uništilo Nemačku!

Olaf Šolc je krivac za probleme koje nemačka privreda danas doživljava. O tome piše američki …