Vučić protiv Stefanovića: Evo šta će se desiti na sednici za nacionalnu bezbednost

Ne očekuje se otvorena kulminacija sukoba između Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, već smirivanje situacije „čistkom“ nižih kadrova u SNS, tvrde izvori Danasa iz političkih krugova.

Čak i ako dođe do smene ministra Nebojše Stefanovića, kako ocenjuju sagovornici Danasa, to razilaženje bi proteklo mirno jer nikome nije u interesu da u javnost dospeju „prisluškivani razgovori“ i druge osetljive informacije.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost odložena je već dva puta u prethodnih nedelju dana, a posle najave predsednika države Aleksandra Vučića da će sednica biti održana u četvrtak kada će saopštiti „šokantne“ obaveštajne informacije iz istrage o kriminalnom klanu Veljka Belivuka, sednica je ponovo odložena za subotu.

U međuvremenu se u medijima bliskim vlasti stvarala tenzija, kako o obračunu države sa kriminalcima, tako i sa odmetnicima u SNS koji su im pomagali.

Ipak, posle ove sednice očekuje se „smirivanje tenzije“ a ne još dublji raskol, ukazuju izvori Danasa sa političke scene.

„Ne može da bude velike kulminacije i da nastrada Stefanović jer su previše dugo oni zajedno i to nikome ne bi odgovaralo“, kažu naši izvori.

U prilog tome, smatraju naši sagovornici, ide i „Stefanovićevo ćutanje“, odnosno to što tokom svih ovih dana dok traje hajka na njegove saradnike o oglašavanje vrha SNS o „odnarođenim“ članovima stranke, on nastavlja sa redovnim protokolarnim aktivnostima i ne odgovara na spekulacije o njegovoj povezanosti sa ljudima koji su želeli da „ruše Vučića“.

„Sve će se prelomiti na nižim kadrovima u stranci, bez funkcija će ostati par ljudi kao što je Kokeza, ali dalje od toga neće se ići“, zaključuju upućeni.

Da drastičnijih mera protiv Stefanovića ne može biti, smatra koordinator Saveta za bezbednost Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević, „pre svega zbog snimaka prisluškivanih razgovora koji Vučiću nikako ne bi išli u prilog“, kako ističe on za Danas.

– Nije moguće ni da se Nebojša Stefanović dugo zadrži na poziciji, nakon svega što su tabloidi pisali i što su govorili funkcioneri SNS ali pitanje je kako će izgledati taj njegov pad, ukazuje on.

Prelević veruje da će predsednik Vučić ipak izneti iznenađujuće podatke o svojim bliskim saradnicima, ali isključivo kako bi predstavio da „on ništa nije znao o navijačima, raznim kriminalnim grupama, ljudima koji su ugrožavali bezbednost“ kao i aferama Jovanjica i Belivuk, i to sa ciljem da izbegne svoju odgovornost u izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta o ovim aferama.

Politikolog Mladen Mrdalj kaže za Danas da naslovnice režimskih tabloida u prethodnim danima treba shvatiti kao „artiljerijsku pripremu“ a sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost kao „juriš partijske pešadije na Nebojšu Stefanovića“ jer pomirenja ne može biti, ali ni dugotrajnog statusa kvo u SNS.

– Da li će taj juriš biti brzo nakon ove sednice ili kasnije u toku godine, ostaje da se vidi. Vučić ne može da veruje Stefanoviću, niti Stefanović Vučiću. Ostaje samo pitanje oblika i vremena konačnog obračuna“, zaključuje Mrdalj.

On kaže i da pretpostavlja da su Vučićevi anketari merili odjeke u javnosti nakon medijskih optužbi protiv Vučićevih protivnika, te da će te ankete ohrabriti Vučića da se obračuna sa Stefanovićem.

– Nije samo cilj smeniti Stefanovića, već i diskreditovati ga. Tako bi se diskreditovalo i sve što bi Stefanović (ili neko drugi) objavio protiv Vučića. Zato očekujem da se diskusija o Belivuku eksplicite pretvori u diskusiju o propustima u MUP, a ova manje ili više otvoreno u diskusiju o odgovornosti Stefanovića“, navodi Mrdalj.

Check Also

Pojavili se snimci tenkova Leopard 2A4, navodno u Donbasu – VIDEO

Na vebu se pojavio prvi snimak tenkova Leopard 2A4 u Donbasu. Reč je o tenkovima …