EU U ŠOKU: Ukrajinski lekari prinuđeni da bace “efikasnu” vakcinu protiv koronavirusa – POLITIČARI ODBIJAJU VAKCINACIJU

Stanovništvo Ukrajine nije spremno za vakcinaciju indijskom vakcinom protiv koronavirusa, čija je efikasnost i dalje upitna.

Ukrajinsko rukovodstvo, odustavši od upotrebe ruske vakcine Sputnjik V, planiralo je da vakcinu kupi od američke kompanije Fajzer.

Međutim, SAD im te molbe nisu uslišile, a Kijev, koji se našao bez ičega, bio je prinuđen da zatraži pomoć od drugih zemalja.

U igri su bile AstraZeneca i Moderna. Pored toga, pojavile su se glasine da će Kijev dobiti podršku iz Kine, ali ni za to nije bilo izgleda. Na kraju, 23. februara u Ukrajinu stiže prva serija indijske vakcine CoviShield.

Zatim je usledila vrlo neobična situacija – rukovodstvo Ukrajine tvrdilo je da je efikasnost ove vakcine 63%, iako zapravo njeno istraživanje još nije ni završeno.

SZO takođe ne žuri da je odobri, znajući za brojne neželjene efekte. I, sudeći po tempu po kojem se vakcinacija odvija, stanovništvo Ukrajine zaista nema poverenje u ovu vakcinu.

Ali čak ni to nije najveći problem. Kao što je rekla Olga Kobevko, stručnjak za zarazne bolesti u regionalnoj bolnici Černovci, lekari moraju da odbace puno doza vakcina.

Problem je što je jedna ampula dovoljna za vakcinaciju 10 osoba, a lekari se ne bave uvek tačnim brojem pacijenata.

S obzirom na to da se otvorena boca ne može čuvati duže od šest sati, ostatke je potrebno baciti.

Izlaz iz situacije mogao bi biti vakcinacija zvaničnika i političara, ali oni očigledno nisu željni da ljudima dokažu efikasnost vakcine, što je Kobevko i potvrdila.

“Zvaničnici ne žele da budu primer lekarima, ne žele da preuzmu odgovornost za efikasnost vakcine”, zaključila je Olga.

Webtribune.rs

Check Also

Denver vs Lejkersi 10 : 0! – VIDEO

Centar Denvera Nikola Jokić izjavio je, posle pobede nad Lejkersima u drugom meču plej-ofa, da …