Ono kad “Blic” plače u ime vlasti a ne pominje 30 milijardi duga: “Čoveče, zaustavi se više, nećemo imati šta da jedemo”

Srbija će do kraja godine morati da plati tačno 241,8 miliona evra za kredite uzete u vreme bivše SFRJ.

Vraćaćemo dugove Pariskom klubu, Svetskoj banci, ali i Kuvajtu, saznaje Blic.

I ove godine, kao i mnogih prethodnih, moraćemo da plaćamo ceh udobnog života, dobrih plata i jeftinih kredita iz sedamdesetih i osamdesetih godina. Narednih meseci, na naplatu nam stižu zajmovi koje su od evropskih i svetskih finansijskih institucija uzimali tadašnji premijeri Milka Planinc i Veselin Đuranović. I to nije sve, jer će Srbija do kraja godine morati da otplati i kredite koje je 1989. od Kuvajta pored Milke Planinc uzimao i tadašnji premijer Branko Mikulić.

Dobro je jedino, što do kraja godine nemamo obaveze prema kreditu koji je od Kine 1999. uzeo Mirko Marjanović, premijer Slobodana Miloševića, a čija je poslednja rata od nepuna četiri miliona evra, dospela pre mesec i po dana.

Krediti koji dospevaju u 2021. (u milionima evra)

  • Pariski klub poverilaca 152,27
  • Svetska banka, zajam A 22,69
  • Svetska banka, zajam B 43,95
  • Kuvajt 9,49

Prethodnih godina u proseku smo vraćali i do 340 miliona evra godišnje. Otplatili smo sav dug prema Londonskom klubu, a godinu dana ranije i obaveze prema Evropskoj investicionoj banci, odnosno Evropskoj uniji. Ipak, kako tvrdi izvor lista, ostali su ogromni stari dugovi.

“Prema Pariskom klubu ove godine imamo dve rate od kojih je glavnica oko 130 miliona evra, a kamata oko 20 miliona. Pet rata od ukupno oko 66 miliona idu prema Svetskoj banci. U julu nam dospeva i 9,4 miliona evra prema Kuvajtu, a već smo im u januaru platili skoro 10 miliona”, kaže izvor.

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je Jugoslavija bila minimalno zadužena do 1978. godine.

“A onda je na skupu političara i ekonomista u jednoj skandinavskoj zemlji poručeno da Jugoslaviji treba dati povoljne kredite i tako joj oslabiti poziciju. Vrlo brzo u narednih pet godina Jugoslavija je uvećala spoljni dug sa oko sedam milijardi evra na 18 milijardi”, objašnjava Kovačević.

Kako dodaje, krediti su tih godina prvenstveno išli na potrošnju, podizanje standarda, plata i penzija… Vraćajući se unazad, podseća i da su krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih naši radnici odlazili na rad u inostranstvo, pa se u zemlju slivalo dosta novca i od doznaka. Vremenom su, međutim, takvi prihodi bili sve manji, ali su potrošačke navike ostale iste. Tada se krenulo sa zaduživanjem.

NBS: Nema više starog klirinškog duga

U NBS kažu da nam ove godine na naplatu dospeva 241,8 miliona evra starih dugova, ali dodaju i da smo u celosti izmirili obaveze po osnovu starog klirinškog duga i to prvo prema Češkoj – 9,8 miliona evra.

“Izmirili smo obavezu i po osnovu duga prema Rondex Finance, Inc. od 3,27 miliona američkih dolara po sporazumu Vlade Srbije i Rondex Finance, Inc. od februara 2019. Ovim Sporazumom regulisan je deo duga po Platnom sporazumu između bivše SFRJ i Češke i Slovačke Federativne Republike od 1991. . Izmirena je i obaveza prem Slovačkoj Republici od 7,2 miliona evra”, kažu u NBS.

Čoveče, zaustavi se više, nećemo imati šta da jedemo

Stranka slobode i pravde (SSP) ukazala je još prošle godine da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić od početka godine „zadužio Srbiju za više od tri milijarde evra“ i procenila da će do kraja godine javni dug dostići 30 milijardi evra.

„Zadužio si zemlju više nego svi tvoji prethodnici zajedno za 75 godina“, tvrdi SSP u saopštenju, u kojem se navodi da Vučić sa Kinezima bez tendera ugovara brzu prugu Beograd – Niš.

U saopštenju se postavlja pitanje od kada je u sred krize prioritet brza pruga i šta će Srbiji novi lovci-bombarderi.

Ističe se da su to zaduženja od milijarde evra, a da Srbija više nema para, da su ugroženi poslovi hiljada ljudi, dok Vučić pozajmljuje milijarde za ulaganja od kojih Srbija neće imati koristi.

U saopštenju SSP upozorava da će Srbija, ako se dogovoreno realizuje, Kinezima dugovati 7,35 milijardi evra.

Čoveče, zaustavi se više, nećemo imati šta da jedemo, cela zemlja će raditi samo za kamatu. Shvati već jednom da to nisu tvoje pare i prestani da se igraš sudbinom naše dece koja će decenijama da vraćaju tvoje dugove“, navodi SSP na kraju saopštenja.

(Blic,Fonet)

Check Also

Bajdenova antimoskovska taktika je propala! Putin radi, šta hoće…

Napori američkog predsednika Džoa Bajdena da kazni Moskvu, zbog ukrajinske krize su propali, a njegova …