U ljudskom telu otkrivene desetine misterioznih hemikalija

Više od stotinu različitih hemikalija nalaze se ljudskom telu, od toga 55 nisu dosad zabeležene, a 42 su „misteriozne“ hemikalije, čije poreklo nije poznato, pokazala je nova studija univerziteta u San Francisku.

Prema istraživanju, koje je sprovela grupa naučnika sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, najverovatnije je da ove hemikalije potiču iz potrošačkih proizvoda i drugih industrijskih izvora.

„Ove hemikalije su verovatno već dugo u ljudima, ali sada nam tehnologija pomaže da ih identifikujemo bolje“, rekla je Trejsi Vudraf, profesorka akušerstva, ginekologije i reproduktivnih nauka na univerzitetu.

Supstance su pronađene i u krvi trudnica i njihove novorođene dece, što ukazuje na to da ove hemikalije mogu putovati kroz placentu i prenositi se na bebe, prenosi „Sputnjik mundo“.

„Alarmantno je što i dalje viđamo kako određene hemikalije putuju od trudnica do njihove dece, što znači da ove hemikalije mogu biti s nama generacijama“, rekla je ona.

Da bi identifikovao hemikalije koje stvara čovek a koje završe ljudskim telima, naučni tim je koristio masenu spektrometriju visoke rezolucije (HRMS).

Ukupno je identifikovano 109 supstanci, od kojih 55 nikada ranije nije prijavljeno kod ljudi, a 42 su „misteriozne“ hemikalije, za koje se ne zna pouzdano ni odakle potiču i za šta se koriste.

„Zabrinjavajuće je što ne možemo identifikovati upotrebu ili izvore tolikog broja ovih hemikalija“, naglasila je Vudrufova.

Naučnica je pozvala Američku agenciju za zaštitu životne sredinu da „uradi bolji posao“ i zahteva da hemijska industrija standardizuje izveštaje o svojim hemijskim jedinjenjima i njihovoj primeni.

„Moraju da koriste svoja ovlašćenja kako bi osigurali da imamo odgovarajuće informacije za procenu potencijalnih opasnosti po zdravlje i uklanjanje opasnih hemikalija sa tržišta“, zaključila je ona.

Check Also

Što manje igra, to bolje

Nekadašnji švedski teniser Mats Vilander izjavio je da bi najbolji igrač sveta Novak Đoković mogao …