Rusko upozorenje zemlji Balkana: Dobro razmislite šta radite, to je čin neprijateljstva

Rusija upozorila Bosnu i Hercegovinu da bi njeno konkretno približavanje članstvu u NATO-u predstavljalo “svrstavanje na jednu stranu” i čin neprijateljstva.

To bi dalje, prenose mediji u BiH, nužno prouzrokovalo posledice.

“Rusija će u slučaju praktičnog približavanja BiH i NATO biti prisiljena reagovati na taj neprijateljski korak”, stoji u izjavi ruske ambasade koju je preneo portal Televizije Republike Srpske, koji inače, kako prenosi Index.hr, vodi propagandu protiv NATO.

U tekstu se podseća da vlasti u RS uporno nastoji da blokira približavanje BiH Sjevernoatlantskom savezu iako je članstvo u alijansi definirsno kao cilj kako spoljnopolitičke strategijr te zemlje tako i njenim zakonom o odbrani.

Kako je objavio portal RTRS, iznenadno reagovanje ambasade Rusije u Sarajevu usledilo je nakon rasprave o vezama između BiH i NATO, kao i na “brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO”.

Rusko pojašnjenje je da širenje NATO na Istok zapravo nikome nije donelo nikakvu korist jer je navodno samo održalo kategoriju “država na ratnoj crti” pa preporučuju BiH da o tome razmisli.

“Suprotno našim zapadnim partnerima, mi ne namećemo izbor spoljnopolitičkih prioriteta, ali istovremeno pozivamo prijatelje u BiH da dobro razmisle, da izvagaju sve ‘za’ i ‘protiv’ i da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa po ovom pitanju”, stoji u saopštenju ambasade.

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …